Rodeloperproces: Activisten riskeren 1 maand cel en 1100 euro boete omdat ze hun stem lieten horen

Persbericht - 17 februari, 2011
Brussel 17 februari 2011: Vandaag stonden 11 personen terecht voor de 60ste Kamer van de correctionele rechtbank van Brussel omdat ze tijdens een Europese top een vreedzame actie voerden voor het klimaat. De Procureur des Konings vroeg een straf van één maand cel en 1100 euro boete. Voor Greenpeace gaat deze rechtszaak voorbij aan het fundamentele belang van vrijheid van meningsuiting. Uitspraak op 17 maart om 14 uur.

De aanklacht luidt “gebruik en aanmaak van valse documenten”. De personen die vandaag voor de rechter moesten verschijnen, komen uit België, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens een vreedzame actie op 10 december 2009, konden de beschuldigden tot bij de ingang van de Europese raad komen zonder gecontroleerd te worden door de veiligheidsdiensten.

Nochtans hadden ze documenten bij zich waarmee ze onmiddellijk te identificeren waren. Ook werd daaruit meteen duidelijk wat hun bedoeling was. Hun namen, foto's en een Greenpeacelogo stonden duidelijk op deze documenten. Het doel van de actie was om de Europese leiders, vlak voor de klimaattop in Kopenhagen, te herinneren aan de hoogdringendheid van het klimaatprobleem.

Voor Greenpeace lijdt het geen twijfel dat deze vervolgingen buiten alle proportie zijn en een voorbeeld zijn van de bredere trend om actievoeren te criminaliseren. “Als deze ontwikkeling zich doorzet, wordt het voor organisaties zoals de onze onmogelijk om hun rol te kunnen spelen”, zegt Michel Genet, directeur van Greenpeace België. “De straf die vandaag gevraagd wordt door de Procureur des Konings, is disproportioneel. Er werd geen rekening gehouden met de vrijheid van meningsuiting, terwijl het parket dit basisrecht zou moeten respecteren.”

Buiten het proces van vandaag, lopen er nog een aantal rechtszaken tegen Greenpeace. Deze zaken roepen bij de milieuorganisatie vragen op over de waarde die gehecht wordt aan vrije meningsuiting in een maatschappij die steeds sneller en steeds vaker ingrijpt via gerechtelijke weg in dossiers waarin het uitdrukken van een mening en vreedzaam protest centraal staan.

“Daarom blijven we bijzonder waakzaam voor de manier waarop België zich houdt aan het recht op vrije meningsuiting”, besluit Michel Genet. “Deze zaak is niet het proces van Greenpeace, maar het proces van alle burgers die bezorgd zijn over het algemeen belang. We zijn verontwaardigd over de criminalisering van personen die hun mening op een open en vreedzame manier uitdrukken. Dit is symptomatisch voor een maatschappij die lijdt aan verstarring en misplaatste angst voor terrorisme. Op termijn dreigt dit zelfs afbreuk te doen aan de eigen democratiche waarden.”


Noten voor de redactie

(1) In België werd Greenpeace door Electrabel aangeklaagd voor 'bendevorming' in zeven gerechtelijke arrondissmenten. Tot nu toe werd Greenpeace buiten vervolging gesteld in zes van de arrondissementen.


(2)  In België, Japan, Denemarken en Canada leidden vreedzame acties van Greenpeace al tot gerechtelijke vervolgingen.

Onderwerpen