Zara vervuilt water met giftige stoffen

Persbericht - 20 november, 2012
Grote internationale modemerken verkopen kleren die sporen bevatten van schadelijke chemicaliën. Wanneer die in het milieu belanden, breken ze af in hormoonverstorende of zelfs kankerverwekkende stoffen. Dat blijkt uit een rapport dat Greenpeace vandaag in Beijing voorstelt. Naast Zara springen ook merken als Levi’s en Calvin Klein in het oog.

Bij het onderzoek werden gevaarlijke chemicaliën gevonden in kleren van 20 grote merken [1]. De modeketen Zara  is de enige uit het onderzoek waarvan de kleren aanleiding kunnen geven tot de verspreiding van zowel hormoonverstorende als kankerverwekkende stoffen [2].

Het onderzoeksrapport “Toxic Threads - The Big Fashion Stitch-Up” beschrijft de analyseresultaten voor 141 modekledingstukken.

"De grote ketens maken fashion victims van ons door kleren te verkopen die schadelijke stoffen bevatten. Die gifstoffen veroorzaken watervervuiling over de hele wereld, zowel bij de productie van kleren als bij het wassen”, verklaart Jonas Hulsens, campaigner Giftige Stoffen bij Greenpeace België.

Een van de belangrijkste bevindingen is dat alle onderzochte merken op zijn minst enkele kledingstukken hadden die nonylfenolethoxylaten (NPE’s) bevatten, die afbreken in hormoonverstorende chemicaliën. De hoogste concentraties (meer dan 1.000 ppm) werden vastgesteld bij Zara, Metersbonwe, Levi’s, C&A, Mango, Calvin Klein, Jack & Jones en Marks & Spencer (M&S).

Daarnaast werden in vier producten hoge gehaltes aan weekmakers ontdekt en zaten er sporen van een kankerverwekkend amine afkomstig van het gebruik van bepaalde textielververf [3] in twee producten van Zara. Bij veel van de geanalyseerde kledingstukken werden nog tal van andere types gevaarlijke chemische stoffen gevonden.

“Dat sommige van Zara’s kledingstukken positief testten voor deze substanties is onaanvaardbaar voor de consumenten en voor de mensen die in de omgeving van de fabrieken wonen. Als ‘s werelds grootste modeketen moet Zara de leiding nemen om dringend en op een ambitieuze en transparante manier zijn kleren en toeleveringsketen te ontgiften”, zegt Jonas Hulsens.

De geanalyseerde kleren werden voornamelijk in Azië gemaakt. Het betreft jeans, broeken, T-shirts, jurken en ondergoed voor mannen, vrouwen en kinderen, zowel van kunstmatige als natuurlijke vezels. De schadelijke chemicaliën werden doelbewust in de materialen verwerkt of bleven als ongewenste reststoffen van het productieproces achter.

“De textielindustrie blijft waterlopen beschouwen als een privériool. Maar mode hoort de planeet niet te vergiftigen. Onze kleren hoeven niet gemaakt te worden met deze gevaarlijke stoffen”, aldus Hulsens.

Greenpeace vraagt dat modeketens zich engageren om geen schadelijke chemische stoffen in meer te lozen tegen 2020. Merken als H&M en M&S hebben dat al gedaan. Verder moeten de internationale merken van hun leveranciers eisen dat die elke lozing van giftige chemicaliën van hun fabrieken bekendmaken bij de gemeenschappen die  leven in de nabijheid van de vervuilingsbron.

Het volledige rapport en factsheets zijn beschikbaar op: http://www.greenpeace.org/international/big-fashion-stitch-up/


Voetnoten

[1] De kleren werden verkocht bij de internationaal bekende merken Benetton, Jack & Jones, Only, Vero Moda, Blažek, C&A, Diesel, Esprit, Gap, Armani, H&M, Zara, Levi’s, Victoria’s Secret, Mango, Marks & Spencer, Metersbonwe, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, en Vancl.

[2]  Amines worden gebruik in de productie van textielverf met azoverbindingen en kunnen vrijkomen wanneer de verf chemisch afgebroken wordt. Bepaalde amines (die onstaan bij het afbreken van bepaalde verfstoffen) zijn kankerverwekkend. In 31 van de geanalyseerde items werden weekmakers gevonden: hoge gehaltes in 4 van de producten, sporen in de 27 andere. Nonylfenolethoxylaten (NPE’s) werden bij alle merken gevonden. Bepaalde weekmakers, en chemische stoffen die vrijkomen bij het afbreken van nonylfenolethoxylaten (bij de behandeling van het water in fabrieken of in rivieren) zijn hormoonverstorend. Sommige weekmakders zijn schadelijk voor het voortplaningsstelsel.

[3] Het vrijkomen van amines werd vastgesteld bij twee artikelen, boven de detectielimiet van 5 ppm. Beide producten werden gemaakt in Pakistan voor Zara en verkocht in Libanon of Hongarije.

Tags