Zara’s paspoppen zijn giftige mode zat

Persbericht - 24 november, 2012
Paspoppen van Zara legden vanmiddag het werk neer in de winkel in de Brusselse Nieuwstraat. Ze pikken het niet langer dat Zara rivieren en waterlopen vervuilt met hormoonverstorende en kankerverwekkende stoffen. Met deze actie eist milieuorganisatie Greenpeace dat de grootste modeketen ter wereld het gebruik van schadelijke chemicaliën uit haar kledingproductie bant.

Greenpeace voert sinds 14u00 uur actie aan de ingang van de Zara-winkel in de Nieuwstraat. Naast de stakende paspoppen houden actievoerders ook een ‘toxisch’ modedéfilé. Daarmee maken ze aan het publiek duidelijk dat het gebruik van giftige stoffen bij de productie van Zara-kleding leidt tot ernstige watervervuiling. In de loop van de namiddag zullen foto’s en videobeelden beschikbaar zijn.

Dinsdag presenteerde Greenpeace het onderzoeksrapport “Toxic Threads - The Big Fashion Stitch-Up” (1). In de kleding van 20 grote merken, waaronder Zara, vond de milieuorganisatie schadelijke chemicaliën die in het milieu kunnen afbreken tot hormoonverstorende of zelfs kankerverwekkende stoffen (2). De chemicaliën worden gebruikt in het productieproces van de kleding en komen via het afvalwater van de fabrieken terecht in rivieren en meren.
 
Fashion victims
"De grote modemerken gebruiken publieke waterlopen als privé-riool. Op die manier maken ze fashion victims van elk van ons. De giftige stoffen veroorzaken immers watervervuiling over de hele wereld, zowel bij de productie van kleding als bij het wassen”, verklaart campaigner Jonas Hulsens van Greenpeace België. “ Mode hoort de planeet niet te vergiftigen. Een kledingstuk gifvrij produceren kost trouwens maar 5 cent extra.”

“Als ‘s werelds grootste modeketen moet Zara leiderschap tonen en dringend een ambitieus plan opstellen om zijn kleren en toeleveringsketen te ontgiften”, zegt Hulsens.

Detox-campagne
In de zomer van 2011 is Greenpeace gestart met zijn Detox-campagne. Daarmee wil de organisatie de productie van kleding volledig gifvrij te maken. De vervuiling van waterlopen en rivieren door de textielindustrie is problematisch, vooral in landen als China en India waar het gros van onze kleding gefabriceerd wordt. Grote merken zoals Puma, Nike, Adidas, H&M en C&A hebben beloofd tegen 2020 alle gif uit hun productieketen te weren. (3)

 

Voetnoten

(1) Een van de belangrijkste bevindingen is dat kledingstukken van alle onderzochte merken nonylfenolethoxylaten (NPE’s) bevatten, die afbreken in hormoonverstorend nonylfenol (NP). De hoogste concentraties (meer dan 1.000 ppm) werden vastgesteld bij Zara, Metersbonwe, Levi’s, C&A, Mango, Calvin Klein, Jack & Jones en Marks & Spencer (M&S). Daarnaast werden in vier producten hoge gehaltes aan weekmakers ontdekt en vonden we sporen van een kankerverwekkend amine afkomstig van het gebruik van textielverf in twee producten van Zara. Bij veel van de geanalyseerde kledingstukken werden nog tal van andere types gevaarlijke chemische stoffen gevonden.

(2) Voor meer informatie, lees ook het persbericht van dinsdag en de samenvatting (in het Nederlands) van het rapport The Big Fashion Stitch-Up.

(3) Zie ook www.greenpeace.org/belgium/nl/wat-doen-we/Giftige-stoffen/detox/

Onderwerpen