De nieuwe Golf

de langverwachte drieliterauto?

Persbericht - 20 augustus, 2012
De Golf VII, die Volkswagen dit najaar voorstelt, zal de trend voor de komende tien jaar zetten. Greenpeace vraagt dat Volkswagen zijn verantwoordelijkheid tegenover het klimaat neemt. Een nieuw rapport laat zien dat een drieliterauto die slechts 80 g CO2 per kilometer uitstoot perfect mogelijk is.

Op 4 september stelt Volkswagen de nieuwe Golf voor in Berlijn. Greenpeace verwacht van de grootste autobouwer in Europa dat het zijn verantwoordelijkheid neemt.  “De Golf is altijd al een trendsetter in autoland geweest”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace. “De Golf VII zal de norm bepalen voor andere massa-modellen in de komende tien jaar. Deze nieuwe versie is dus enorm belangrijk voor het klimaat. De volgende Golf wordt pas verwacht rond 2020.”

Uit het nieuwe rapport van Greenpeace blijkt dat de geschatte uitstoot van de volledige VW Golf VII-vloot 150 miljoen ton CO2 bedraagt. Dat komt ongeveer overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van België. Greenpeace vraagt dat Volkswagen zijn verantwoordelijkheid tegenover het klimaat neemt en het technisch potentieel volledig benut. Met enkele eenvoudige technische verbeteringen op vier domeinen kan minstens 50 miljoen ton CO2 bespaard worden, en dit zonder verlies in veiligheid, comfort en prestatie.

Die verbeteringen zijn:
- minder gewicht
- minder windweerstand
- minder rolweerstand
- efficiëntere motoren

80 gram CO2 uitstoot

De Europese Commissie bepaalde dat nieuwe auto's tegen 2020 slechts 95 gram CO2 per kilometer mogen uitstoten. Greenpeace pleit echter voor 80 gram, een vermindering die technisch gezien mogelijk is en broodnodig voor het klimaat. Volkswagen zou met een klimaatverantwoordelijke Golf VII dus niet alleen een nieuwe klimaattrend zetten, maar ook een sterk signaal aan Europa geven.

een drieliterauto die slechts 80 g CO2 per kilometer uitstootMeer info:

Joeri Thijs
campaigner transport & klimaat
+32 496 26 31 92