Greenpeace vindt giftige stoffen in outdoorkleding

Persbericht - 29 oktober, 2012
Brussel, 29 oktober 2012 - Outdoormerken verkopen kleding met giftige stoffen erin. Dat blijkt uit analyses in opdracht van Greenpeace. De organisatie vraagt de outdoorkledingsector om gif uit haar productieprocessen te bannen en een eind te maken aan de vervuiling van waterlopen en drinkwater.

"Outoormerken promoten hun producten met beelden van maagdelijke natuur en tonen zich graag bezorgd om het milieu. Maar tussen woord en daad gaapt een diepe kloof. De schadelijke stoffen die door de kledingindustrie gebruikt worden, zijn nu terug te vinden in het milieu en in ons bloed overal ter wereld", zegt Jonas Hulsens van Greenpeace België. De textielindustrie draagt onrechtstreeks bij tot de verspreiding van giftige stoffen in het milieu. Direct gevaar voor wie deze kleding draagt, is er niet.

Greenpeace Duitsland liet 14 kledingstukken van verschillende merken door twee onafhankelijke laboratoria onderzoeken op de aanwezigheid van schadelijke chemische stoffen. Bekijk het volledige rapport "Chemistry for any wheather".

Uit de resultaten blijkt dat producten van merken als Jack Wolfskin, The North Face, Patagonia en Marmot sporen van perfluoroctaanzuur (PFOA) bevatten. Jassen van Mammut en Vaude bevatten hoge concentraties aan geperfluoreerde telomeeralcoholen, die kunnen afbreken tot PFOA. Ook de testresultaten voor nonylfenolethoxylaten (NPE’s) en ftalaten zijn verontrustend.

PFOA is een organische fluorverbinding (PFC). PFC’s breken slechts heel langzaam af in het milieu. Via voeding, water en lucht belanden ze ook in ons lichaam. Studies brengen de blootstelling aan PFOA in verband met verminderde vruchtbaarheid, verstoringen van het immuunsysteem en schildklieraandoeningen (1). De concentraties aan PFC’s in de geteste kledingstukken zijn relatief laag, maar doordat er zoveel van deze outdoorkledij wordt geproduceerd, valt de milieu-impact niet te verwaarlozen.

Greenpeace vraagt de producenten van outdoorkleding om gif uit hun productieprocessen en producten te bannen. "Meer transparantie is een eerste stap. Consumenten die gesofisticeerde kleding zoeken, hebben het recht om te weten welke chemische stoffen daarin zitten", verklaart Hulsens. Hij wijst erop dat verschillende merken PFC-vrije alternatieven op de markt brengen en vindt dat de outdoorkledingsector die hoogdringend verder moet ontwikkelen en gebruiken. (2)

In de zomer van 2011 is Greenpeace gestart met zijn Detox-campagne. Daarmee wil de organisatie de productie van kleding volledig gifvrij te maken. De vervuiling van waterlopen en rivieren door de textielindustrie is problematisch, vooral in landen als China en India waar het gros van onze kleding gefabriceerd wordt. Grote merken zoals Puma, Nike, Adidas, H&M en C&A hebben beloofd tegen 2020 alle gif uit hun productieketen te weren. Vorige week nog voegde ook de Britse keten Marks & Spencer zich bij deze groep.


CONTACT
Stien Coessens
persverantwoordelijke, Greenpeace België
0496 26 31 91

Jonas Hulsens
campaigner Giftige Stoffen, Greenpeace België
0496 26 31 93Voetnoten
(1) Thorhallur IH, Rytter D, Småstuen Haug L, Hammer Bech B, Danielsen I, Becher G, Brink Henriksen T, Olsen SF (2012). Prenatal Exposure to Perfluorooctanoate and Risk of Overweight at 20 Years of Age: A Prospective Cohort Study. Environ Health Perspect. 120(5): 668–673. Fei C, McLaughlin JK, Lipworth L, Olsen J (2009). Maternal levels of perfluorinated chemicals and subfecundity. Hum Reprod. 24(5):1200-5. Grandjean P, Andersen EW, Budtz-Jørgensen E, Nielsen F, Mølbak K, Weihe P, Heilmann C. (2012). Serum vaccine antibody concentrations in children exposed to perfluorinated compounds. JAMA. 307(4):391-7. Melzer D, Rice N, Depledge MH, Henley WE, Galloway TS (2010). Association between serum perfluorooctanoic acid (PFOA) and thyroid disease in the U.S. National Health and Nutrition Examination Survey. Environ Health Perspect. 118(5): 686–692.

(2) Greenpeace heeft in 2012 meegewerkt aan een onderzoeksproject “Alternatives to Fluorocarbon Finishes for Textiles” aan het departement Toegepaste Wetenschappen van de Berlijnse Universiteit. Hierbij werden fluorinevrije alternatieven getest op fysische kenmerken en aanwezigheid van schadelijke stoffen. Daaruit is gebleken dat alle fluorinevrije materialen op de markt in ruime mate voldoen aan de technische vereisten voor outdoorkleding.