Grote stap vooruit voor resterend Indonesisch regenwoud

Schrijf een reactie
Persbericht - 5 februari, 2013
Jakarta, 5 februari 2013 – Greenpeace verwelkomt het engagement van Asia Pulp & Paper (APP) als een grote stap vooruit om een einde te maken aan de ontbossing in Indonesië. Dat gebeurt na jarenlange publieke druk en recente onderhandelingen met de milieuorganisatie.

APP, een van 's werelds grootste producenten van papier en verpakkingen, maakt een nieuwe ‘Forest Conservation Policy’ bekend. Als dit plan daadwerkelijk uitgevoerd wordt, kan dat een einde maken aan APP's lange en controversiële geschiedenis van regenwoudvernietiging.

“We verwelkomen de nieuwe beloftes van APP, maar wat echt telt is wat er zich afspeelt in de bossen. We zullen de vooruitgang van dichtbij opvolgen. Als APP zijn nieuwe beleid volledig implementeert, betekent dat een drastische ommezwaai”, zegt campagneverantwoordelijke Bossen An Lambrechts.

De voornemens van APP zijn het resultaat van jarenlange druk door Indonesische en internationale ngo's op het bedrijf omwille van grootschalige ontbossing, inclusief de habitats van bedreigde diersoorten en woongebied van lokale gemeenschappen. Greenpeace verrichtte, in het kader van het werk rond de pulp- en papiersector in Indonesië, onderzoek naar de handelswijzen van APP en zette internationale merken die papier en verpakkingen bestelden bij APP via wereldwijde campagnes in de kijker. Verschillende multinationals zoals Adidas, Kraft, Mattel, Hasbro, Nestlé, Carrefour, Delhaize en Unilever schrapten daarop hun contracten met APP en lanceerden plannen om ontbossing uit hun toeleveringsketen te bannen.

In mei vervalt het tweejarige moratorium op ontbossing dat afgekondigd werd door president Yudhoyono. APP's initiatief komt dus op een cruciaal moment. “We roepen de Indonesische regering op om dit momentum te gebruiken om het moratorium te versterken en te verlengen, beginnend bij het herzien van alle bestaande concessies. Ook moet de regering dringend werk maken van een verbeterd toezicht op de handhaving van de boswetgeving. Dat moet bedrijven zoals APP helpen om hun conservatiebeleid uit te voeren. Enkel via gezamenlijke actie van overheden, bedrijven en het middenveld kan het tij keren en het verdwijnen van de Sumatraanse tijgers gestopt worden”, zegt Lambrechts.


Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.