Handel in illegaal hout voortaan strafbaar

Straffeloosheid en corruptie in Congolese bosbouw vanaf nu ook probleem voor Europese handelaars

Schrijf een reactie
Persbericht - 4 maart, 2013
Brussel, 4 maart 2013 – Sinds gisteren is het in de hele EU, dus ook in België, verboden illegaal gekapt hout te verhandelen. Bedrijven moeten voortaan aantonen dat hout dat ze op de markt brengen legaal is. Voor hout afkomstig uit Congo (DRC) wordt dat een haast onmogelijke opdracht. Nieuw terreinonderzoek van Greenpeace toont aan dat houtkapbedrijven ongestraft en vaak routinematig de wet schenden. Enkele weken geleden lagen er nog verdachte boomstammen uit Congo in de Antwerpse haven. Greenpeace maakt zich zorgen over de implementatie van de nieuwe wetgeving en roept de overheid op de nodige middelen in te zetten om de rotte appels uit de sector aan te pakken.

De European Timber Regulation (EUTR) moet de wereldwijde illegale houtkap tegengaan. Nu is 30% van de wereldwijde houthandel illegaal. Tot nu toe werd vooral in de richting van de producerende landen gekeken, maar met deze wet neemt ook de grote afzetmarkt Europa haar verantwoordelijkheid door illegaal hout te weren. De VS en Australië gingen Europa al voor. Ruim dertien jaar voert Greenpeace campagne tegen illegaal hout en vóór een sterke wet. Dat is volgens Greenpeace hard nodig. Illegale houtkap is in vele delen van de wereld nog steeds een heel groot probleem. Interpol raamt het wereldwijde verlies aan belastingsinkomsten op 10 miljard dollar per jaar. [1]

Congo
Nieuw onderzoek van Greenpeace toont aan dat in de Democratische Republiek Congo, die een deel van het op een na grootste regenwoud ter wereld herbergt, houtbedrijven op grote schaal illegaal kappen. Het rapport Cut it Out: Illegal Logging in the DRC documenteert hoe houtkapbedrijven volstrekt ongestraft en vaak routinematig de wet schenden. “Vergunningen kloppen vaak niet, de bedrijven overtreden de wetgeving op grote schaal en de Congolese overheid heeft nauwelijks middelen om ze te controleren”, zegt Jonas Hulsens van de bossencampagne van Greenpeace.

Volgens Greenpeace is het vanaf vandaag zeer moeilijk, zoniet onmogelijk, voor Europese houthandelaren om nog hout uit Congo aan te bieden. “Volgens de nieuwe EUTR-wet moeten houthandelaren hun hele handelsketen vanaf het bos kunnen doorlichten en het risico op illegaal hout uitbannen. Maar in Congo kun je van geen kubieke meter hout helemaal zeker zijn dat het legaal is. Dat komt door de corruptie, de straffeloosheid, het gebrek aan controle en het ontbreken van onafhankelijke systemen om legaliteit te verifiëren”, aldus Hulsens.

België hoort in de EU tot de top vijf van importeurs van Congolees hout. Recent vond Greenpeace nog verdachte boomstammen in de haven van Antwerpen. Hulsens: “Door illegale houtkap loopt Congo aanzienlijke belastingsinkomsten mis en wordt het dus in feite bestolen. Voor de Congolezen die afhankelijk zijn van het bos en voor de biodiversiteit is het een noodzaak om de illegale kap een halt toe te roepen.”

Rotte appels uit de houtsector
Het is de vraag of de nieuwe houtwet daadwerkelijk de invoer van illegaal hout in Europa aan banden zal leggen. De bal ligt nu in het kamp van de lidstaten, waaronder België. Jonas Hulsens: “De houthandel is een miljoenenbusiness. Een boete van enkele duizenden euro’s zal bedrijven niet stoppen om illegaal hout te importeren. Zeker niet als de pakkans gering is. Zonder goede handhaving en fikse boetes, zullen houthandelaren doorgaan zoals ze gewend zijn. De overheid moet nu meteen de nodige middelen en controles inzetten om de rotte appels uit de houtsector te halen.”

Noten:
[1] Nellemann, C., INTERPOL Environmental Crime Programme (eds). 2012. Green Carbon, Black Trade: Illegal Logging, Tax Fraud and Laundering in the Worlds Tropical Forests. A Rapid Response Assessment. United Nations Environment Programme, GRIDArendal. 

Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.