Ook Levi’s kiest onder publieke druk voor gifvrije mode

Persbericht - 13 december, 2012
Brussel, 13 december 2012 - De grootste jeansproducent ter wereld, Levi’s, engageert zich om alle schadelijke chemicaliën uit zijn volledige productieketen te bannen tegen 2020 (1). Het bedrijf kwam onder publieke druk te staan als gevolg van Greenpeace’s Detox-campagne. Andere grote modemerken die recent over de streep werden getrokken, zijn Zara, Esprit en Mango.

“Meer dan ooit krijgen merken als Levi’s oor naar de publieke eis voor gifvrije mode. Hoog tijd dat ook Calvin Klein, Gap en Victoria’s Secret ontgiften. We blijven de giftige geheimpjes van kledingmerken onthullen tot ze hun gebruik van schadelijke stoffen tot nul herleiden”, verklaart Jonas Hulsens, campaigner bij Greenpeace België.

Als onderdeel van zijn nieuwe beleid eist Levi’s van zijn 15 grootste leveranciers, elk met verschillende fabrieken vooral in China en Mexico, dat ze tegen eind juni 2013 alle gegevens over hun watervervuiling vrijgeven. Tegen eind 2013 zijn 25 andere grote leveranciers aan de beurt. De mensen die in de buurt van deze fabrieken wonen, kunnen op die manier te weten komen wat de textielindustrie in hun milieu loost.  

Levi’s ging overstag amper 8 dagen nadat Greenpeace zijn rapport “Toxic Threads: Under Wraps” in Mexico had gepresenteerd. Sindsdien hebben 210.000 mensen zich achter de oproep aan de jeansproducent geschaard, waarbij tienduizenden mensen van zich lieten horen op Facebook en Twitter, en meer dan 700 mensen protesteerden voor Levi’s-winkels in meer dan 80 steden wereldwijd.

“Met zijn belofte om alternatieven te gebruiken voor schadelijke chemicaliën, wordt Levi’s een internationale voortrekker in de Detox-campagne. Dat is een mijlpaal in de manier waarop kleding wordt gemaakt en een overwinning voor de mensen in Mexico en elders in de wereld die dagelijks lijden onder de watervervuiling”, zegt Pierre Terras, campaigner van Greenpeace Mexico.

Levi’s is het elfde merk (2) dat zich geloofwaardig engageert om geen giftige stoffen meer te lozen doorheen het volledige productieproces. Een belangrijke bepaling in het engagement is dat Levi’s alle PFK’s tegen eind 2015 uitfaseert en werk maakt van PFK-vrije alternatieven en niet-schadelijke chemicaliën tegen 2015.

Met de Detox-campagne vraagt Greenpeace van modemerken dat ze zich engageren om vanaf 2020 geen giftige stoffen meer in rivieren en waterlopen te lozen. Modemerken moeten ook eisen van hun toeleveranciers dat die alle informatie over het lozen van giftige chemicaliën vrijgeven aan de gemeenschappen die het slachtoffer zijn van deze watervervuiling.
Voetnoten

(1) Zie http://levistrauss.com/sites/levistrauss.com/files/librarydocument/2012/12/levi-strauss-greenpeace-detox-solution-commitment-12-dec-2012.pdf 

(2) Greenpeace is in 2011 met de campagne gestart. De tien merken die zich al hebben geëngageerd zijn Adidas, Nike, Puma, Li-Ning, H&M, C&A, Marks & Spencer, Zara, Mango en Esprit.