Greenpeace: ‘Shell niet opgewassen tegen noordpoolklimaat’

Persbericht - 28 februari, 2013
Greenpeace: ‘Shell niet opgewassen tegen noordpoolklimaat’ Brussel, 28 februari 2013 - Shell heeft voorlopig zijn plannen om naar olie te boren in het noordpoolgebied opgeborgen. Dit besluit komt na een reeks van tegenslagen in het boorseizoen van 2012. Volgens Greenpeace is dit het eerste goede besluit van Shell in Alaska. Het toont aan dat Shell en andere oliemaatschappijen beslist niet opgewassen zijn tegen de extreme omstandigheden in het noordpoolgebied.

"Shell is zeven jaar verder, heeft meer dan 4,5 miljard dollar geïnvesteerd in dit project en is na één jaar boren niet in staat gebleken om te voldoen aan de minimale veiligheidseisen", zegt Joeri Thijs van Greenpeace. "Een goede reden voor het bedrijf en zijn investeerders om nu de conclusie te trekken dat Shell ook in 2014 niet zal slagen in zijn plannen."

De komende weken zal de Obama-regering haar analyse van de Shell-operaties in Alaska bekend maken. De oliegigant zag allicht de bui al hangen, en hield de eer aan zichzelf. Thijs: "President Obama en zijn regering hebben olieverkenning in Alaska een kans gegeven, maar nu is de enige verantwoorde beslissing om boringen in het noordpoolgebied definitief te verbieden. Daardoor zouden we afstevenen op rampzalige klimaatverandering met bovendien het risico dit erg kwetsbare gebied onherroepelijk te vernielen. Het is gewoon kwestie van gezond verstand om dit een halt toe te roepen".

Greenpeace en andere milieuorganisaties hebben door middel van verschillende acties in het afgelopen jaar de schijnwerpers op Shell gezet. Mede dankzij deze acties en de handtekeningen van ruim 2,7 miljoen mensen wereldwijd zijn de activiteiten van Shell onder een vergrootglas komen te liggen. Thijs: "Wij zullen niet rusten voordat Shell zijn boorplannen in dit unieke natuurgebied definitief laat varen."