Zara plooit zich naar consument en weert giftige mode

Persbericht - 29 november, 2012
Amsterdam, 29 november 2012 - De grootste modeketen ter wereld Zara en het moederbedrijf Inditex beloofden vandaag om tegen 2020 de lozing van schadelijke chemicaliën uit hun volledige productieketen te bannen. Het bedrijf kwam onder publieke druk te staan als gevolg van Greenpeace’s Detox-campagne.

Als onderdeel van het nieuwe beleid zal Inditex al vanaf maart 2013 van 20 toeleveranciers eisen dat ze data over de watervervuiling openbaar maken. Zo krijgen mensen die in de buurt van deze fabrieken wonen, toegang tot informatie over lozingen in hun omgeving.

“Greenpeace verwelkomt Zara’s engagement voor gifvrije mode. Als ’s werelds grootste modeketen dat kan, hebben andere merken geen excuus meer om hun productieketen niet schoon te maken en kleding zonder vervuiling op de markt te brengen”, verklaart Jonas Hulsens, campaigner bij Greenpeace België.

“Wereldwijd hebben mensen zich uitgesproken tegen giftige mode. Nu is het aan andere merken zoals Esprit, Gap en Victoria Secret om naar hun klanten te luisteren en af te kicken van gif.”

Het nieuws van Zara komt amper negen dagen nadat Greenpeace zijn rapport "Toxic Threads: The Big Fashion Stich-Up" presenteerde in Beijing op 20 november. Sindsdien hebben meer dan 315.000 mensen zich achter de campagne geschaard. Tienduizenden mensen waren actief op Facebook en Twitter, en meer dan 700 mensen protesteerden voor Zara-winkels overal ter wereld.

Zara is het achtste merk dat belooft om geen schadelijke chemicaliën meer te lozen over zijn volledige productieketen sinds Greenpeace in 2011 met de Detox-campagne is gestart. Als onderdeel van de belofte versterkt Zara het verbod op alkylfenolethoxylaten (APE’s) en zal het deadlines vastleggen om op korte termijn andere prioritaire gevaarlijke stoffen te elimineren, waaronder PFC’s. Opmerkelijk is dat Zara voortaan eist van minstens twintig toeleveranciers dat ze data over het lozen van vervuilende stoffen vrijgeven tegen eind maart 2013, en van minstens honderd toeleveranciers tegen eind 2013. Er zal hierbij ook gekeken worden naar textielverf met azoverbindingen die kunnen afbreken tot kankerverwekkende amines.

“Mensen hebben het recht om te weten waarmee hun rivieren worden vervuild en welke schadelijke chemicaliën er in hun kleren zitten. Zara’s belofte om transparanter te werk te gaan is een mijlpaal in de manier waarop kleding wordt gemaakt en zal cruciaal zijn om ook andere merken zo ver te krijgen dat ze geen giftige stoffen meer lozen tegen 2020”, verklaart Yifang Li, campaigner bij Greenpeace Oost-Azië.

Met de Detox-campagne vraagt Greenpeace van modemerken dat ze zich engageren om vanaf 2020 geen giftige stoffen meer in rivieren en waterlopen te lozen. Modemerken moeten ook eisen van hun toeleveranciers dat die alle informatie over het lozen van giftige chemicaliën vrijgeven aan de gemeenschappen die het slachtoffer zijn van deze watervervuiling.

Greenpeace lanceert vandaag een clip om andere merken, die het nalaten om actie te ondernemen, te onthullen. Over de hele wereld roepen we mensen op om het vuile geheim van de mode-industrie te delen en om merken te overtuigen om te ‘detoxen’.CONTACT
Jonas Hulsens
campaigner Giftige Stoffen Greenpeace België
0496 26 31 93

Stien Coessens
persverantwoordelijke Greenpeace België
0496 26 31 91


VOETNOTEN
1) http://www.inditex.com/en/corporate_responsibility/environmental/zero_discharge

2) Het onderzoeksrapport “Toxic Threads - The Big Fashion Stitch-Up” ( samenvatting in het Nederlands) onthulde de aanwezigheid van schadelijke chemicaliën in 20 grote modemerken. Zara was de enige in de tests waarvan de kleding chemicaliën bevatte die wanneer ze in het milieu belanden hormoonverstorend kunnen werken en zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.

3) De acht merken van de Inditex-groep zijn: Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home en Uterqüe.

4) De nieuwste video over het vuile geheim van de mode-industrie:  http://www.greenpeace.org/detox-fashion-video