Hoe APP het regenwoud vernielt

Greenpeace legt link met speelgoedindustrie bloot

Rapport - 15 juni, 2011
De Indonesische regering heeft de palmolie- en papier- en pulpindustrie geïdentificeerd als dé drijvende krachten achter de ontbossing van de regenwouden in het land. Beide sectoren maken zich op voor grootse uitbreidingen en hebben zich als doel gesteld om de pulpproductie in de komende vijftien jaar te verdriedubbelen en de palmolieproductie binnen tien jaar te verdubbelen.

In een poging om de enorme CO2-uitstoot van Indonesië te verminderen, waarvan zo’n 85 procent te wijten is aan verandering van landgebruik, heeft de regering afgelopen mei een moratorium afgekondigd op nieuwe kapconcessies voor primair bos en veengebieden.

Maar nader onderzoek van dit moratorium toont aan dat nog steeds miljoenen hectare bos, de leefomgeving van allerlei bedreigde dieren, en koolstofrijke veengebieden bestemd zijn voor houtkap en uitbreiding van pulp- en palmolieplantages.

De belangrijkste speler in zowel de pulp- als palmoliesector is de Sinar Mas Group. Daarvan is Asia Pulp and Paper (APP) de pulp- en papiertak en Golden Agri Resources (GAR) de divisie op het gebied van palmolie. Beide bedrijven hebben
onlangs nieuw beleid aangekondigd. APP liet weten nog zeker tot eind 2015 te moeten doorgaan met kap van regenwoud.

Onderzoek van Greenpeace linkt de speelgoedsector aan het verwoesten van het Indonesische regenwoud.

Lees het volledige dossier:

Hoe APP het regenwoud vernielt

Onderwerpen