Verboden GGO-rijst uit China gevonden in Europa

Greenpeace vraagt alle producten uit de winkels te halen en de import van rijst beter te controleren

Persbericht - 5 september, 2006
Greenpeace vraagt vandaag aan de Europese autoriteiten om de import van voedingsproducten op basis van rijst strenger te controleren op de aanwezigheid van illegale genetisch gemanipuleerde rijst. Ook ministers Rudy Demotte en Bruno Tobback wordt gevraagd actie te ondernemen. In diverse producten, aanwezig in Franse, Duitse en Britse winkels, werd dergelijke rijst door Greenpeace ontdekt. Deze bevindingen wijzen op een belangrijk besmettingsprobleem in Europa en wellicht ook elders. Greenpeace heeft de autoriteiten erop gewezen dat de illegale rijst potentieel schadelijk is voor de volksgezondheid. Ze roept Europese regeringen op om onmiddellijk actie te ondernemen om de consumenten te beschermen.

Greenpeace heeft stalen van voedingsproducten op basis van rijst (zoals vermicelli) laten testen.(1) Vijf stalen werden positief bevonden. Ze bevatten illegale, genetisch gemanipuleerde rijst, die nergens ter wereld is toegelaten. Dit kan het tipje van de ijsberg zijn. Rijst wordt immers verwerkt in heel wat producten, van babyvoeding tot yoghurt. Dezelfde producten zijn ook in België te verkrijgen, maar werden hier niet getest.

'"Deze bevindingen zijn bijzonder zorgwekkend. Wij verwachten dat de overheid maatregelen neemt om deze producten van de markt te halen' zegt Geert Fremout van Greenpeace. "Consumenten mogen in geen geval experimentele GGO-rijst voorgeschoteld krijgen die een gevaar kan inhouden voor hun gezondheid'".

De GGO-rijst, genetisch gemanipuleerd om resistent te zijn tegen insecten, bevat een proteïne (Cry1Ac) waarvan vastgesteld werd dat het allergische reacties bij muizen zou veroorzaken. (2) De risico's van GGO-rijst worden bevestigd in een standpunt van 3 onafhankelijke wetenschappers gespecialiseerd in genetische manipulatie en menselijke gezondheid. (3)

Greenpeace roept op om deze producten onmiddellijk uit de rekken te halen en om maatregelen te nemen om te garanderen dat verder geen besmette rijst de EU binnenkomt.

De recente besmetting van rijst afkomstig uit China is het gevolg van proeven in open veld. Er is in China geen toelating voor commerciële teelt van deze rijstsoort omwille van toenemende bezorgdheid over de impact ervan op mens en milieu. Een onderzoek van Greenpeace in 2005 heeft aangetoond dat onderzoeksinstituten en zaadbedrijven op illegale wijze niet goedgekeurd rijstzaad hebben verkocht aan landbouwers. (4)

"Een aantal malafide wetenschappers die uit zijn op de goedkeuring van GGO-rijst in China hebben de illegale zaden op de markt gebracht en hebben een ernstige genetische besmetting teweeg gebracht. Recent nog werd rijst in de VS besmet met een illegale GGO-rijst ontwikkeld door Bayer. Men veronderstelt dat de besmetting wijdverbreid is, hoewel de rijst enkel experimenteel geteeld werd. Twee schepen werden al aangehouden en Europa en Japan hebben al eisen inzake certificaten en testen opgelegd. Eens illegale GGO-gewassen in de voedselketen terecht komen, betekent het een enorme kost en inspanning om ze er uit te verwijderen. Een preventieve aanpak is veel efficiënter", aldus Fremout.

Greenpeace voert campagne voor GGO-vrije landbouw en voedselproductie, gebaseerd op duurzaamheid en bescherming van de biodiversiteit. Alle mensen hebben recht op veilig en voedzaam eten.  Genetische manipulatie is onnodig en ongewenst. Het verontreinigt het leefmilieu, bedreigt de biodiversiteit en veroorzaakt onaanvaardbare gezondheidsrisico's.

Notes:

(1) Alle testen werden uitgevoerd door een erkend en onafhankelijk laboratoriumhttp://www.greenpeace.org/international/press/reports/IllegalChinaGErice

(2) Moreno-Fierros, L.et.al. (2000). Intranasal, rectal and intraperitoneal immunization with protoxin Cry1Ac from Bacillus thuringiensis induces compartmentalized serum, intestinal, vaginal and pulmonary immune responses in Balb/c mice. Microbes Infect 2(8): 885-90

(3) Pr. Ian F.Pryme, Dept. of Biomedicine, University of Bergen, Norway. Pr. Gilles-Eric Séralini, Président du Conseil Scientifique, du CRII GEN, Université de Caen, France. Dr. Christian Velot, Conseil Scientifique du CRII GEN, Institut de Génétique et, Microbiologie, Université Paris-Sud, France.available at http://www.greenpeace.org/international/press/reports/ScientistStatementHealthConcernsGErice

(4) Verdere tests hebben aangetoond dat heel de voedselketen gecontamineerd werd, met contaminatie van Heinz rijstproducten in Beijing, Guangzhou en Hongkong als recentste case. In het licht van deze situatie heeft de Chinese regering reeds zaadbedrijven gestraft en illegale GGO-rijst vernietigd.

Onderwerpen