Mannes Ubels

Pagina - 18 oktober, 2013
Mannes Ubels

Mannes Ubels

Bemanningslid
Nederland
Leeftijd: 42 jaar
 
Een groen hart, handen die alles kunnen maken en bezeten van ijzer, staal en techniek. De dag dat werktuigbouwkundige Mannes Ubels (42) bij Greenpeace aanmonsterde, was een mooie dag voor onze schepen. Met Mannes eeuwig sleutelend aan zijn motoren, voer de Arctic Sunrise naar de Noord- én Zuidpool om klimaatverandering te documenteren en verhinderde het schip letterlijk de Japanse walvisjacht.

Als onze ijsbreker koers zet naar het boorplatform van Gazprom in de Pechora Zee is het weer Mannes die in de machinekamer werkt. Waarom de nuchtere Groninger ook deze keer meegaat, is simpel: iemand moet de Noordpool toch beschermen tegen graaiers als Gazprom en Shell?

Nu zit hij in een Russische cel en heeft de aanklacht piraterij tegen zich horen eisen. Mannes: de man die vijf eeuwen geleden misschien een Robin Hood ter zee zou kunnen zijn, maar een piraat? Dat nooit. Vraag het de mensen die maanden met hem op zee hebben doorgebracht en je hoort alleen woorden als intens fatsoenlijk, loyaal en zachtaardig.