Teerzand

Pagina - 21 april, 2010
Sinds kort wordt teerzand als een belangrijke oliebron beschouwd. Met nieuwe technologie en de hogere olieprijzen werd teerzand een stuk interessanter in de industrie. Maar de ontginning van olie uit dit kleverig goedje is zeer energieverslindend, en heeft een verwoestende impact op het milieu.

Voor de productie van één vat olie moet men twee ton teerzand ontginnen en verplaatsen, zoals hier in Canada

Wat is teerzand?

Teerzand is een zeer stroperig bitumen (in de natuur voorkomende koolwaterstoffen, zoals aardolie en aardgas) samengedrukt met een soort gesteente en zand waaruit olie kan gewonnen worden. Teerzanden worden ontgonnen in dagbouw of in onderaardse vindplaatsen. Dit kan door middel van mechanische schoppen en gigantische vrachtwagens. Vaak moet het bitumen echter aangeboord worden en verwarmd door middel van stoom en solventinjectie. Daarna wordt het ontgonnen zand vermengd met warm water om het minder stroperig te maken. Tot slot moet het teerzand geklaard worden om de olie eruit te winnen. Een zeer complex en duur proces.

Momenteel bevinden de grootste exploiteerbare reserves van teerzand zich in Alberta (in Canada), in Venezuela en Madagascar.

Milieuramp

In Canada werd reeds meer dan 3.000 km2 bos vernietigd om deze olie te produceren. Rivieren werden omgeleid en vervuild om de enorme hoeveelheden water te leveren die nodig zijn voor de extractie en de ontginning. De dagbouwmijnen hebben grote meren vol mijnbouwafval gecreëerd. Verder zijn er enorme hoeveelheden gas en brandstof nodig. Tot slot is ook de uitstoot van broeikasgassen enorm. De productie van één vat olie afkomstig uit teerzand stoot drie tot vijf keer meer broeikasgassen uit dan een vat klassieke olie.

Niet alleen het milieu lijdt eronder, ook de volksgezondheid wordt bedreigd. De giftige chemische stoffen en zware metalen in de meren en de rivieren rond de ontginningssites bedreigen de kwaliteit van het drinkwater, alsook de gezondheid van de dieren die van dit water drinken en de vissen die erin leven. Mensen die vervolgens van deze dieren of vissen eten, krijgen de chemische substanties via deze dieren binnen.

Alles behalve een oplossing

De ontginning van olie uit teerzand is zeer energieverslindend. Tot voor kort was het trouwens te duur en te complex om teerzand te gebruiken voor oliewinning. De laatste jaren zorgden de prijsstijging van de olieprijs en de technologische veranderingen er echter voor dat deze ontginning mogelijk en rendabel werd. Voor de productie van één vat olie moet men twee ton teerzand ontginnen en verplaatsen, dit brengt een uitstoot van 35kg CO2 met zich mee. Bovendien verslindt de productie van dit type olie van alle mogelijke soorten olie de meeste energie. De exploitatie is een vlucht naar voren voor de oliemaatschappijen die hun voorraden zien slinken.

Enkel en alleen al in Canada produceren de oliemaatschappijen momenteel meer dan één miljoen vatten per dag op basis van teerzand en de productie blijft stijgen.

“Deze vuile olie is het gevolg van onze verslaving aan brandstof en de manier waarop we die verspillen, voornamelijk in de transportsector. Ze moeten vier ton aarde uit het landschap halen voor een vat olie. Dat is gewoon geschift. Maar zoals je weet, junkies vinden zelfs aders in hun tenen”, zei Al Gore in 2006 over de ontginning van de Canadese teerzanden in het magazine Rolling Stone.

De oplossing is eenvoudig: we moeten minder met de wagen rijden en energie-efficiëntere auto's eisen van de constructeurs.

Lees in dit rapport hoe olie uit teerzand in onze Europese brandstoftank belandt

Onderwerpen