Wat kan jij doen?

Pagina - 20 april, 2010
Samen kunnen we het verschil maken. Ook jij kunt je steentje bijdragen. Help het klimaat en bespaar geld.
  • Als consument kun je een verschil maken. Kies voor groene energie zodat je zeker bent dat je geen vervuilende energiebronnen en gevaarlijke kernenergie verbruikt. We hebben een handig klassement van energieleveranciers opgesteld.
  • Ga ook na wat je kunt doen om je energieverbruik te verminderen. Sta je op het punt om een huis te bouwen of te verbouwen? Of wil je een elektrisch toestel aankopen?
  • Vervang je gloeilampen door ledlampen. Die verbruiken maar een fractie van de energie in vergelijking met het klassieke peertje en gaan veel langer mee.
  • Laat de auto vaker thuis. Verplaatsingen van minder dan 5 km worden nog vaak met de auto afgelegd terwijl de fiets niet alleen een milieuvriendelijker maar ook gezonder en goedkoper alternatief is. Ook het openbaar vervoer is vaak een goed optie. Als je een nieuwe wagen wil kopen, kies dan voor een energiezuinig model. Lees meer over onze transportcampagne.
  • Eet lokaal: voedsel legt vaak duizenden kilometers af voor het op je bord belandt, en in je keuze voor bepaalde producten bepaal je mee de klimaatimpact van het vrachtverkeer (zowel over de weg als in de lucht). Kies bijvoorbeeld zoveel mogelijk voor seizoensgroenten en -fruit die geen lange weg vanuit een ander deel van de wereld hebben afgelegd.
  • Minder vlees eten kan ook een enorm verschil maken. Veeteelt is voor bijna een vijfde verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Er wordt nog veel bos gekapt om bijvoorbeeld runderen te laten grazen. Algemeen is de productie van vlees meer milieubelastend dan die van plantaardige producten.
  • Steun Greenpeace om onderzoek, lobbywerk en actie voor het klimaat te blijven voeren. Word sympathisant!

Onderwerpen