Supermarkten en consumenten

Pagina - 8 april, 2010
Iedereen speelt een rol in het behoud van de zeeën. Uiteraard geldt dat voor vissers en regeringen, maar ook voor de supermarkten, de handelaars en de consumenten. Ook de Belg eet graag een stukje vis. We kunnen ingrijpen in de keten en de spelers die zich verantwoordelijk gedragen bevoordelen.

De consument heeft een belangrijke verantwoordelijkheid: hij is diegene de producten in de viswinkel of in de supermarkt al dan niet koopt.

De supermarkten

Grootwarenhuizen zijn een belangrijke speler bij de verdeling van vis en schaaldieren. Als ze hun verantwoordelijkheid nemen in de strijd tegen de overbevissing en de illegale vangst, kunnen ze de markt diepgaand veranderen. Door producten van piraatvisserij af te wijzen, zuiveren ze de keten. Door de consumenten producten aan te bieden met respect voor de zee, krijgen ze de mogelijkheid om te wegen op de vismarkt.

Helaas zijn de inspanningen van grootwarenhuizen pietluttig. Een onderzoek van Greenpeace Frankrijk uit 2008 bracht aan het licht dat de meerderheid van de supermarktketens geen of nauwelijks vis uit de duurzame vangst in de rekken leggen. Sommige bieden producten aan met het MSC-label (Marine Stewardship Council, voor een goed beheer van de zee). Maar dit label, zoals alle andere, volstaat niet. Steeds zijn de normen niet strict genoeg om de bestanden aan wilde vis en het zeeleven te beschermen.

Het onderzoek toonde ook aan dat het merendeel van de grote supermarktketens geen of heel weinig informatie geeft op de etiketten van zeeproducten. Nog te weinig staat op de verpakking waar gevist werd, welke technieken gebruikt werden en wat de impact is op het milieu.

Daarom vraagt Greenpeace aan de grootwarenhuizen om zich te bevoorraden met zeeproducten die duurzaam gevist en gekweekt worden, en om te zorgen voor volledige precieze informatie op de etiketten in hun winkels: naam van de vis, zone en vistechniek.

De consumenten

De consument heeft een verantwoordelijkheid: hij is diegene de producten op de markt, in de viswinkel, in de supermarkt of op restaurant al dan niet koopt. Hij kan de keten van de vis beïnvloeden en de duurzame visvangst opwaarderen. Gezien er weinig informatie beschikbaar is, blijkt dat moeilijk.

Wie enkele regels in acht neemt, kan toch een verschil maken in het dagelijkse leven:

  • eet niet langer blauwvintonijn, haai en diepzeevissen (zoals heilbot of keizersbaars)
  • mijd de volgende soorten: zeebaars, kabeljauw, pladijs, garnaal, schelvis, zwaardvis, tong, marlijn, zeeduivel, Atlantische zalm, rog, tonijn, zonder verduidelijking van de verkoper
  • kies voor producten van duurzame en lokale visvangst
  • probeer geen vissen te eten in de periode dat ze zich voortplanten.


Algemeen, beschouw de vis niet als een gangbaar consumptieproduct.

Zo kan je doeltreffend meehelpen strijden tegen het plunderen van onze zeeën en oceanen
.

Onderwerpen