Vis eten met goed geweten

Clik hier om het gids te lezen

Greenpeace vraagt dringend actie voor deze soorten - als verkopers en consumenten bekommerd zijn over de toestand van onze oceanen en zeeën, zijn dit de soorten die ze moeten vermijden te kopen.

De vissoorten staan op deze lijst voor volgende redenen:

  • Ze hebben een levensloop die hen kwetsbaar maakt voor visserijdruk;
  • Ze zijn meestal afkomstig van overbeviste en uitgeputte bestanden, of ze worden aan zo'n hoog tempo gevangen dat de bestanden snel uitgeput zullen raken;
  • De visserijmethoden die gebruikt worden om de vis te vangen brengen vaak ernsitige schade toe aan de dieren en habitats zie in zee leven.

De 'Red-Grade' Criteria for Unsustainable Fisheriesvan Greenpeace verschaft meer details en achtergrond informatie over de beoordelingscriteria die de Greenpeacewetenschappers gebruiken, en kan gedownload worden onderaan deze pagina.

Voor bepaalde soorten op de lijst is het mogelijk dat er enkele bestanden nog niet overbevist zijn, dat ze gevangen worden met duurzamere vangstmethoden en daarom niet in het rood staan. Hetzelfde geldt voor sommige kweekerijen. Dit kunt u uitzoeken door de Greenpeace'Red-Grade' Criteria voor bepaalde visserijen/kwekerijen.

Wil dit zeggen dat alle vis die niet op de lijst voorkomt duurzaam is?

Nee. Er zijn nog veel soorten vis en zeevruchten die afkomstig zijn van niet duurzame visvangst. Diegene die op de internationale rode lijst van vissoortenvan Greenpeace staan zijn de meest voorkomende vissen die op de markt verkocht worden waar vishandelaars dringend actie moeten voor nemen om het voortbestaan van deze soorten te verzekeren.

Bekijk ook:

De laatste updates

 

Where Have All The Tuna Gone?

Rapport | 23 mei, 2006 om 23:00

Fishing for northern bluefin tuna is one of the most profitable fishing industries in the Mediterranean. However, today's mismanagement, boosted by purse seining fishing fleets and the fast development of tuna fattening ranches, threatens the...

Onderwerpen