Afkicken van onze olieverslaving

Aardolie dient als grondstof voor ontelbare producten die we dagelijks gebruiken zoals plastic, medicijnen en kledij. Toch is transport dé motor achter de groeiende vraag naar olie. Om aan deze vraag te voldoen, wagen oliemaatschappijen zich vandaag in afgelegen en ongerepte gebieden zoals de Noordpool. Onze afhankelijkheid van olie is niet alleen rampzalig voor het klimaat, maar ook voor het milieu en de sociale rechtvaardigheid. Hoog tijd om af te kicken.

Het probleem

Omdat de 'makkelijk' te bereiken olie steeds schaarser wordt, wordt de ontginning van deze brandstof steeds riskanter en schadelijker. Door de almaar stijgende vraag naar almaar schaarsere aardolie gaan oliebedrijven steeds verder om aan de vraag te voldoen. Dat maakt dure boringen op de zeebodem steeds rendabeler, net als het enorm schadelijke en energie-intensieve proces om olie uit teerzanden te winnen.

>> Lees meer

De oplossing

De enige propere, betrouwbare alternatieven voor olie als fossiele brandstof zijn hernieuwbare energiebronnen en de transitie naar een minder energieverslindende levenswijze. Voor transport betekent dat concreet groener en veel minder auto- en vrachtverkeer.

>> Lees meer

Wat doet Greenpeace?

Na de ramp met de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico ging Greenpeace ter plaatse om de impact van de olieramp in kaart te brengen. Met onze schepen gaan we ook de confrontatie aan met oliemaatschappijen die riskante boringen uitvoeren, bijvoorbeeld in het noordpoolgebied.

>> Lees meer

Wat kan jij doen?

We moeten minder afhankelijk worden van olie. Je kan bijvoorbeeld de auto wat vaker thuis laten staan. Maar ook een energiezuinige wagen kiezen, ecologisch rijden en je reisgewoonten durven in vraag stellen, zijn belangrijke stappen. Transport blijft immers veruit de grootste olieslokop.

>> Lees meer

 

De ontginning van de Canadese teerzanden is een toppunt van onze olieverslaving. Al Gore zei hierover ooit in het magazine Rolling Stone: “Deze vuile olie is het gevolg van onze verslaving aan brandstof en de manier waarop we die verspillen, voornamelijk in de transportsector. Ze moeten vier ton aarde uit het landschap halen voor een vat olie. Dat is gewoon geschift. Maar zoals je weet, junkies vinden zelfs aders in hun tenen.”

Onderwerpen