logo

Vraag het Belgische DEME de Noordpool links te laten liggen

Wist je dat Belgische bedrijven een sleutelrol spelen in het Sabetta-project, een cruciaal project voor Rusland in haar rush naar exploitatie van olie en gas onder het poolijs?

Het Belgisch baggerbedrijf Jan De Nul startte in 2012 met de baggerwerken voor deze nieuwe noordpoolhaven. Concurrent DEME – onderdeel van de holding Ackermans & van Haaren – neemt vanaf deze zomer de fakkel over.

DEME beweert hoge milieustandaarden te hanteren. Nochtans dreigt het Sabetta-project op een ecologische catastrofe uit te draaien voor het erg kwetsbare noordpoolgebied. Bekijk op deze kaart hieronder de ligging van de Sabetta-haven en de aanwezigheid van kwetsbare diersoorten in de onmiddellijke omgeving. Door mee te werken aan de industriële exploitatie van het gebied, draagt DEME bij aan de vernietiging van de habitat van deze unieke fauna.

Een bedrijf dat zegt begaan te zijn met het milieu moet dergelijke werken aan de Noordpool simpelweg links laten liggen. Bovendien zal DEME – net als Jan De Nul vorig jaar – steun vragen aan de Belgische publieke exportkredietverzekeraar Delcredere, waardoor ze de werken aan deze gecontesteerde haven kunnen uitvoeren met een risicoverzekering van de belastingbetaler.

Ben jij net als wij gekant tegen dit project? Laat het dan weten aan DEME, haar moederholding Ackermans & van Haaren en publieke exportkredietverzekeraar Delcredere! Vraag hen om een sterk signaal te sturen aan de olie- en gasindustrie. Deze e-mail gaat ook in kopie naar publiek exportkredietverzekeraar Delcredere, die omwille van milieuredenen geen exportkredietgarantie aan dit project mag toekennen.

Stuur je email

Greenpeace verbindt er zich toe mijn gegevens niet met derden
te delen. Mijn gegevens zullen gebruikt worden voor
communicatiedoeleinden, waarvoor ik me steeds kan uitschrijven.