Wat kan jij doen?

Pagina - 2 januari, 2012
Minder olie consumeren begint bij een duurzamere mobiliteit. Je kan de auto vaker thuis laten, dat spreekt voor zich. Maar ook voor een energiezuinige wagen kiezen, ecologisch rijden en je reisgewoonten durven in vraag stellen zijn belangrijke stappen.

Wat kan jij doen?

Minder olie consumeren begint bij een duurzamere mobiliteit. Je kan de auto vaker thuis laten, dat spreekt voor zich. Maar ook voor een energiezuinige wagen kiezen, ecologisch rijden en je reisgewoonten durven in vraag stellen zijn belangrijke stappen.

Laat de auto vaker thuis

Verplaatsingen van minder dan 5 km worden nog vaak met de auto afgelegd terwijl de fiets niet alleen een milieuvriendelijker maar ook gezonder en goedkoper alternatief is. Ook het openbaar vervoer is vaak een goede optie.

Kies een energiezuinige auto

Wanneer je een nieuwe wagen koopt, ga dan op zoek naar een energiezuinige auto. Zoek naargelang je behoeftes naar een zo klein en licht mogelijke auto, zonder overbodige paardenkracht en topsnelheden want die jagen het verbruik en de CO2-uitstoot alleen maar de hoogte in. Kijk naar de uitstoot van alle auto's op de site van energievreters, die ook verplicht bij de auto in de showroom en in elke reclameadvertentie duidelijk aanwezig moet zijn.

Een andere maatstaf vind je op www.ecoscore.be, die ook andere factoren als luchtvervuiling en geluidsoverlast van een auto mee in rekening brengt.

Op www.topten.be vind je een selectie van de milieuvriendelijkste automodellen op de Belgische markt voor zes verschillende klassen: mini, compact, kleine gezinswagen, gezinswagen, monovolume en grote monovolume.

Stel pertinente vragen

Stel pertinente vragen aan jouw garagist of autoverkoper zoals zoals: Waarom moet een auto snelheden kunnen halen van 180 km/u en meer als het toch overal verboden is zo snel te rijden en dit een auto alleen maar energieverslindend maakt? Waarom worden auto's onnodig zwaar gebouwd, terwijl lichte auto's vaak even goed scoren in een veiligheidstest?

Rij ecologisch

Als je dan toch met de auto rijdt, rij dan ecologisch. De manier waarop je achter het stuur zit, bepaalt ook voor een deel de impact van je auto op het klimaat. Lees meer over ecologisch rijden.

Eet lokaal

Voedsel legt vaak duizenden kilometers af voor het op je bord belandt, en in je keuze voor bepaalde producten bepaal je mee de klimaatimpact van het vrachtverkeer (zowel over de weg als in de lucht). Kies bijvoorbeeld zoveel mogelijk voor seizoensgroenten en -fruit die geen lange weg vanuit een ander deel van de wereld hebben afgelegd.

Stel je reisgewoontes in vraag

Stel je eigen reisgewoontes in vraag en bepaal of die citytrip met het vliegtuig jou de klimaatkost wel waard is en niet vervangen kan worden door een even leuke maar milieuvriendelijkere uitstap.

Onderwerpen