Beweeg over de cirkels om te zien hoe ver de bedrijven staan:
Het bedrijf beantwoordt aan het criterium
Het bedrijf beantwoordt slechts gedeeltelijk aan het criterium
Het bedrijf beantwoordt niet aan het criterium

De bedrijven in de Tiger Challenge zijn gerangschikt volgens de inspanningen die ze doen om te verzekeren dat de palmolie in hun toevoerketen tijger- en bosvriendelijk is. Om te verzekeren dat ze niet gelinkt zijn aan bosvernietiging, moeten bedrijven in staat zijn de volgende vijf vragen positief te beantwoorden:

  • Beleid: Heeft het bedrijf een nulontbossingsbeleid dat publiek beschikbaar is?
  • Traceerbaarheid: Kan het bedrijf de oorsprong van zijn palmolie traceren tot op plantageniveau?
  • Tijdlijnen: Heeft het bedrijf ambitieuze tijdlijnen en mijlpalen vastgelegd om ontbossing uit zijn toevoerketen te bannen?
  • Transparantie: Brengt het bedrijf transparant en open verslag uit over zijn voortgang richting nulontbossing?
  • Uitvoering: Heeft het bedrijf zijn toevoerketen in kaart gebracht, contact opgenomen met zijn leveranciers, productie-eenheden gecontroleerd en geeft het een voorkeursbehandeling aan verantwoordelijke leveranciers?

In 2013 heeft Greenpeace meer dan 250 bedrijven die aangeschreven die aanzienlijke hoeveelheden palmolie verbruiken. De Tiger Challenge is gebaseerd op zowel informatie die we hebben ontvangen van bedrijven die ons geantwoord hebben als op publiek beschikbare informatie.

Palmolie, een ingrediënt dat je terugvindt in de helft van alle supermarktproducten, is de belangrijkste oorzaak van bosvernietiging in Indonesië. De Tijgeruitdaging onthult welke multinationals die palmolie verwerken moeite doen om ervoor te zorgen dat hun producten tijger- en bosvriendelijk zijn, en welke bedrijven de consument medeplichtig maken aan bosvernietiging. Met nog maar 400 Sumatraanse tijgers in Indonesië is er dringend nood aan actie.

Procter & Gamble kondigde in april 2014 een nulontbossingsbeleid aan, als gevolg van een publieke campagne die Greenpeace voerde. P&G's nieuwe beleid borduurt voort op de bestaande RSPO-criteria en omvat de bescherming van veengebied en andere gebieden die veel koolstof vasthouden. Greenpeace blijft samenwerken met P&G om ervoor te zorgen dat het nieuwe beleid voor 2020 ingevoerd wordt, en dat problematische leveranciers aangepakt worden.
Grote merknamen: Head & Shoulders, Gillette, Pampers

 

Colgate Palmolive vertrouwt op GreenPalm en RSPO voor de aankoop van duurzame palmolie. Daardoor kan het bedrijf niet garanderen dat zijn palmolie en derivaten bos- en tijgervriendelijk zijn.
Grote merknamen: Colgate, Sanex, Palmolive-zepen

 

Ferrero is met zijn nulontbossingbeleid een van de meest vooruitstrevende in de sector. Het bedrijf heeft een ambitieuze tijdlijn opgesteld voor implementatie tegen 2015. Ferrero belooft volledige raceerbaarheid voor alle palmolie die het in zijn productenverwerkt, en plant om elke zes maanden publiekelijk verslag uit te brengen van zijn voortgang.
Grote merknamen: Ferrero Rocher, Nutella, Kinder Chocolate

 
General Mills logo

General Mills heeft enkele stappen ondernomen om zijn toeleverketen in kaart te brengen en afspraken te maken met zijn leveranciers, maar het is geen publiekelijk engagement aangegaan om de volledige traceerbaarheid van zijn palmolie en derivaten te garanderen. Zolang het dat niet doet, kan het bedrijf niet met zekerheid zeggen dat zijn producten geen sporen van ontbossing bevatten.
Grote merknamen: Häagen-Dazs, Cheerios

 

Delhaize is de eerste internationale supermarktketen die zich heeft geëngageerd voor een nulontbossingsbeleid met volledige traceerbaarheid tegen eind 2015. Het stelt zich tot doel dat het overgrote deel van de palmolie in de Delhaize-producten bosvriendelijk is tegen 2018.
Belangrijke merknamen: 365, Taste of Inspirations, Eco, Care

 

Colruyt vertrouwt volledig op de RSPO om ‘duurzame’ palmolie aan te kopen. Dat betekent dat Colruyt niet kan garanderen dat de palmolie die wordt gebruikt in zijn producten bos- en tijgervriendelijk is.
Belangrijke merknamen: Boni, Everyday

 

Carrefour heeft zich weliswaar publiek uitgesproken over de noodzaak om verder te gaan dan de RSPO om bossen en veengronden te beschermen, maar heeft nog geen eigen beleid, actieplan en tijdlijn om de link tussen de palmolie in zijn producten en ontbossing door te knippen.
Belangrijke merknamen: Carrefour, Carrefour Discount, Carrefour Bio, Carrefour Selection

 

Johnson & Johnson, bekend van zijn babyproducten, is bezig met zijn toeleverketen in kaart te brengen. Maar het heeft nog geen publiek statement gedaan over een nulontbossingsbeleid of een ambitieuze ijdlijn om ervoor te zorgen dat zijn producten niet met ontbossing gepaard gaan.
Grote merknamen: Clean & Clear, Neutrogena

 

Kellogg's, fabricant van ontbijtgranen en andere voedingsproducten, beloofde onlangs een nulontbossingsbeleid in te voeren met volledige traceerbaarheid tegen 2015. De aankondiging is het resultaat van campagnes die verschillende organisaties uit het middenveld hebben gevoerd. Als het beleid volledig geïmplementeerd wordt, zal Kellog’s’ toeleverketen geen ontbossing meer bevatten en traceerbaar zijn tot op de plantage.
Grote merknamen: Kellogg’s, Pringles, Froot Loops

 

L'Oréal engageerde zich begin 2014 voor een nulontbossingsbeleid met 100% traceerbaarheid tegen 2020. Het beleid zelf is vooruitstrevend, maar de tijdlijn voor 2020 getuigt dan weer van weinig ambitie. L’Oréal zal op transparante wijze verslag uitbrengen van de implementatie van zijn beleid, en we zullen erop toezien dat het bedrijf op koers blijft.
Grote merknamen: Maybelline, Garnier, Kiehl's

 

Mondelēz International kondigde eind 2013 aan dat het ervoor zal zorgen dat de palmolie die het bedrijf aankoopt niet leidt tot ontbossing. Maar Mondelēz verklaart niet hoe het verder zal gaan dan RSPO om alle ontbossing uit zijn keten te weren. Zijn beleid heeft een weinig ambitieuze tijdlijn van 2020. Greenpeace zal blijven werken met Mondelēz om zeker te zijn dat het de tijgeruitdaging tot een goed einde brengt.
Grote merknamen: Cadbury, Oreo, Côte d'Or

 

Na een Greenpeace-campagne in 2010 werd Nestlé een pionier, door zich te engageren voor een nulontbossingsbeleid met 100% traceerbaarheid. Nestlé is al begonnen met de implementering hiervan, en brengt daar jaarlijks op een transparante manier verslag van uit.
Grote merknamen: Mövenpick, Kit Kat, Maggi

 

PepsiCo heeft geen beleid om te garanderen dat zijn chips niet bijdragen aan de verwoesting van tijgerhabitat. Het bedrijf rekent erop dat RSPO zijn duurzaamheidsvereisten vervult.
Grote merknamen: Pepsi, Lay’s, Doritos

 

Reckitt Benckiser bekijkt sinds kort met zijn leveranciers waar hun palmolie vandaan komt. Het vertrouwt momenteel op GreenPalm en RSPO als het op duurzaamheid aankomt. Het bedrijf erkent het belang van traceerbaarheid, maar zijn tijdlijn voor 2020 is weinig ambitieus en zijn huidige beleid kan niet garanderen dat zijn producten geen sporen van bosvernietiging bevatten.
Grote merknamen: Clearasil, Vanish, Mr Sheen

 

Unilever engageerde zich eind 2013 voor een nulontbossingsbeleid met publieke verslaggeving over zijn vooruitgang en een deadline van 2020. Dat is een stap in de goede richting, maar Unilever hoeft niet te wachten tot 2020 om te garanderen dat zijn producten ontbossingsvrij zijn.
Grote merknamen: Dove, Pepsodent, Persil

 

Waarom deze bedrijven?

Deze eerste selectie van consumentenbedrijven vertegenwoordigt belangrijke eindgebruikers van palmolie. Het zijn grote namen met de macht om te helpen de palmolie-industrie te veranderen. Zoals onze rangschikking toont, tonen sommige leiderschap terwijl anderen nog een lange weg af te leggen hebben vooraleer ze bos- en tijgervriendelijk zullen zijn.

Veel van deze bedrijven rekenen op RSPO-certificatie om hun duurzaamheidsbeloften na te komen, maar de standaarden van deze Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) volstaan niet om bosvernietiging en het omzetten van veengebieden uit te sluiten. Als deze merken het serieus menen, dan moeten ze zich onmiddellijk engageren om een beleid te ontwikkelen dat de link tussen de palmolie in hun producten en ontbossing doorknipt.

De meeste van deze bedrijven zijn ook lid van het Consumer Goods Forum (CGF) - een samenwerkingsverband van bedrijven om bosvernietiging uit hun toevoerketen te halen tegen 2020. Zoals deze analyse toont, hebben heel wat CGF-leden nog een lange weg af te leggen om deze doelstelling te halen.


Er zijn oplossingen

De palmoliesector is in transformatie. Palmolie hoeft niet gepaard te gaan met bosvernietiging.

Grote merken kunnen het voortouw nemen in de bescherming van de Indonesische bossen. Bedrijven moeten het voorbeeld nemen van Nestlé, dat al een nulontbossingsbeleid heeft, en Unilever, Ferrero en Delhaize, die zich al geëngageerd hebben om zo’n beleid uit te werken.

Op het terrein is er al een groep van progressieve producenten – de Palm Oil Innovation Group – die zich engageert om verantwoorde palmolie te produceren.

Lees meer.


Kom in actie

WEES DE OGEN VAN DE TIJGER!
Schrijf je in en blijf op de hoogte van de campagne

Greenpeace zal je mailen of bellen over deze en andere campagnes zodat je in actie kan komen.