Problemen

Pagina - 15 november, 2007
We staan voor een ware chemische crisis. De wereldproductie van chemische stoffen is gestegen van 1 miljoen ton in 1930 tot meer dan 400 miljoen ton per jaar vandaag. Sommige van deze stoffen zijn tegelijkertijd nauwelijks biologisch afbreekbaar en potentieel giftig. Bovendien kunnen ze zich ophopen in celweefsel en in de voedselketen.

Ieder jaar worden honderdduizenden oude computers en mobiele telefoons gedumpt op stortplaatsen of verbrand in smelterijen

Tal van wetenschappelijke onderzoeken wijzen er op dat uiterst zorgwekkende stoffen zich ophopen in het milieu (tot ver in de poolgebieden en op de hoogste bergtoppen) en in ons lichaam (in bloed, moedermelk, lever…). Studies hebben ook aangetoond dat een aantal van deze chemische stoffen het zenuwstelsel of het hormonaal stelsel kunnen aantasten, het risico op kanker kunnen doen toenemen of de vruchtbaarheid verlagen. Diezelfde stoffen worden in de meeste verbruiksgoederen gebruikt (textiel, cosmetica, elektronische en elektrische apparatuur…), van waaruit ze kunnen vrijkomen.

 

 

Gif in elektronica

De wereld gebruikt ieder jaar steeds meer elektronische producten. Dit zorgt voor een gevaarlijke explosie van elektronisch afval (e-waste) met giftige chemische stoffen, waaronder zware metalen die niet veilig verwerkt of gerecycleerd kunnen worden. Dit probleem kan voorkomen worden. Greenpeace wil de grootste elektronicabedrijven dwingen te veranderen door een einde te maken aan giftige stoffen in hun producten.

Ieder jaar worden honderdduizenden oude computers en mobiele telefoons gedumpt op stortplaatsen of verbrand in smelterijen. Ook worden er vele duizenden naar Azië geëxporteerd (vaak illegaal) vanuit Europa, de Verenigde Staten, Japan en andere geïndustrialiseerde landen. In Azië worden arbeiders, waaronder kinderen, op schroothopen blootgesteld aan een cocktail van schadelijke chemicaliën en vergif.

Deze bergen e-waste worden onbeheersbaar, tenzij producenten hun verantwoordelijkheid nemen. Het is mogelijk om schone, duurzame producten te maken die hergebruikt, gerecycleerd of veilig verwerkt kunnen worden en niet eindigen als gevaarlijk afval in iemands achtertuin.

Niet alleen het gif in elektronica zorgt voor milieuproblemen. De apparaten verbruiken ook veel energie, als ze gemaakt worden én als ze gebruikt worden. Ze leveren daarom een grote bijdrage aan klimaatverandering.

Onderwerpen