OndezoekenResultatenSamengevat

Samengevat

De regeringsonderhandelaars beslisten eind oktober in een deelakkoord om het principe van de kernuitstapwet te respecteren. Dit betekent dat de zeven commerciële kernreactoren in ons land dicht moeten zodra ze 40 jaar oud zijn. De precieze sluitingsdatum van de drie oudste reactoren, volgens de wet voorzien in 2015, maakten ze echter afhankelijk van een nog op te stellen uitrustingsplan.

Eén ding blijkt duidelijk uit deze peiling: de meerderheid van de Belgen staat achter een onverkorte uitstap uit kernenergie. Liefst 66% procent is akkoord met de vraag of de oudste reactoren dicht moeten in 2015. Drie vierde ziet de investeringen liever gaan naar hernieuwbare energie dan naar het rekken van de levensduur van de verouderde centrales. Een duidelijk signaal dus dat de onderhandelaars werk moeten maken van een nucleaire exit.

De grote meerderheid van de bevolking is ook voorstander om de kalender zoals die in de wet voorzien is, te behouden. De sluiting van de vier laatste reactoren, voorzien tussen 2022 en 2025, heeft de steun van 61%, slechts 26% heeft hier bedenkingen bij. Greenpeace is ook verheugd dat een meerderheid van de Belgen (55%) terecht niets gelooft van de fabel dat het licht zal uitgaan als de kerncentrales sluiten.

In 2009 liet Greenpeace een gelijkaardig onderzoek uitvoeren. De vergelijking daarmee leert dat het draagvlak voor de kernuitstap sterk gegroeid is. In 2009 waren er 40% voorstanders en voor de voorziene sluiting in 2015 en 37% tegenstanders. Voor de sluiting van de vier overige reactoren tussen 2022 en 2025 was 37% voor en 39% tegen. Dat betekent dus dat de balans tussen voor- en tegenstanders van de uitstap gekanteld is. Het is nu de meerderheid die deze wet wil uitgevoerd zien. Grosso modo een kwart van de Belgen sloot zich aan bij de mening dat de kerncentrales zoals voorzien dicht moeten.

Greenpeace besluit hieruit dat de wet op de kernuitstap een groot maatschappelijk draagvlak heeft en roept de nieuwe regering op om de sluiting van de drie oudste reactoren niet uit te stellen. Als nu onmiddellijk het duidelijke signaal gegeven wordt dat de drie oudste reactoren, Doel 1, Doel 2 en Tihange 1, effectief in 2015 dicht gaan, kan de sluiting probleemloos  opgevangen worden en is er geen nood om hun levensduur met enkele jaren te rekken.

Onderwerpen