Ggo's in voeding

Pagina - 19 april, 2010
Dankzij een indrukwekkende mobilisatie van consumenten en milieugroeperingen heeft Europa sinds 2004 verregaande etiketteringsregels inzake ggo's. Vandaag zijn er vrijwel geen producten meer in de rekken te vinden die ggo’s bevatten of er van zijn afgeleid.

Dankzij een mobilisatie van consumenten heeft Europa sinds 2004 etiketteringsregels inzake ggo's.

Halverwege de jaren '90 begonnen consumenten te beseffen dat ze buiten hun wil om genetisch gemanipuleerde voeding aten. Vrijwel meteen weerklonk de oproep om een strikte scheiding tussen ggo's en conventionele gewassen en om duidelijke informatie voor de consument. Dankzij een indrukwekkende mobilisatie van consumenten en milieugroeperingen heeft Europa sinds 2004 de meest verregaande etiketteringsregels ter wereld inzake ggo's.

De aanwezigheid van ggo's in voeding of diervoeder moet expliciet op de verpakking worden vermeld. Dat geldt ook wanneer de ggo's niet op te sporen zijn in het eindproduct. Maar er is wel een uitzondering voorzien wanneer het gehalte aan ggo's lager ligt dan 0,9 %, op voorwaarde dat het gaat om een toevallige en technisch niet te vermijden aanwezigheid.

Aangezien de consument liever geen ggo's op zijn bord wil, hebben de voedingsindustrie en de winkelketens het gebruik van ggo's in producten voor de Europese markt stopgezet.

Als een van de belangrijkste markten voor voedingsproducten blijft Europa daardoor tot op vandaag vrijwel gesloten voor ggo’s.

Onderwerpen