Red de bijen, stop het gif

1 reactie
Pagina - 7 mei, 2013
Een verbod op een heel aantal bestrijdingsmiddelen is een cruciale stap in de strijd tegen de bijensterfte. Dat concludeerde Greenpeace Nederland in een onderzoeksrapport over de redding van de bij.

Van de 100 gewassen die 90 procent van alle voedsel in 3de wereld leveren, wordt 70 procent bestoven door bijen. Zonder deze harde werkers zou de voedselvoorziening van de mens en talloze dieren in gevaar komen. Genoeg reden voor Greenpeace om de dramatische en massale bijensterfte aan te pakken.

 


Oorzaken

Het onderzoeksrapport van Greenpeace Nederland toont aan dat de bijensterfte het gevolg is van een complexe combinatie van factoren: ziektes en verzwakking veroorzaakt door parasieten, te weinig en te eenzijdig voedsel door monotone landbouw en het gebruik van pesticiden. Vooral nieuwe bestrijdingsmiddelen zoals Imidacloprid en Fipronil zijn extreem giftig maar erg populair onder boeren en tuinders. Afhankelijk van de pesticide en de dosis sterven bijen onmiddellijk of op de langere termijn aan de bijwerkingen. Zo worden ze gevoeliger voor ziektes, verliezen hun oriëntatievermogen waardoor ze hun korf niet terug kunnen vinden, vergeten de geuren van bloemen en herkennen hun eigen nest niet meer.


Imker Lemmers over bijensterfteRed de bijen

Een grote stap in de bescherming van bijen is een Europees verbod op àlle nieuwe bestrijdingsmiddelen die schadelijk voor ze zijn. Het deelverbod van de Europese Commissie (mei 2013) is een goede eerste stap, maar volstaat niet om de massale bijensterfte te stoppen. Daarnaast wil Greenpeace ook meer diversiteit en verscheidenheid op kleinere akkers en bloemrijke randen die natuurlijke vijanden van plaaginsecten aantrekken. Met dit soort alternatieven slaan we twee vliegen in een klap: minder gif en meer bloemen.Lees het (Nederlandse) rapport:
  Bijensterfte, een recept voor honger


GERELATEERDE BERICHTEN

Onderwerpen
1 reactie Reageren

Isabelle Schuurman zegt:

Einstein said: “If the bee disappeared off the surface of the
globe then we would only have four years of life left. No more bees, no
more pollination, no more plants, no more animals, no more people”

intiative from European citizens to stop what is called “Ecocide”. Please sign and spread the petition to save the world and the bees. It is a way to stop Monsanto & Co te stoppen. We have 25 days to gather a million votes so it can be an initiative for law in the EU! http://bit.ly/1alsTvx

Two more petitions for the bees:

http://avaaz.org/en/save_the_bees_global/

http://action.sumofus.org/a/bayer-bees-lawsuit/13/2/?sub=fb
Profits for this company are considered more important than our common interest. Selling those poisonous pesticides and profiting from this business is the short sight priority."Europe" is sued with a claim to pay money because of the -at this moment only temporarily ban- on pesticides. Extremely irresponsible!

Geplaatst 28 december, 2013 om 19:12 Misbruik melden Reageer

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.