De uitdagingen

De uitdagingen

Bossen zijn de groene longen van onze planeet. Maar hun toekomst staat op het spel. Over de hele wereld loopt het woud gevaar voor ontbossing. En die ontbossing heeft dramatische gevolgen voor de biodiversiteit en het klimaat.

Amazon

In het Amazonegebied

Het Amazonebekken is het grootste tropisch oerwoud op aarde, dat zich uitstrekt over een oppervlakte van 6,5 miljoen km². Dit woud biedt een thuis aan honderden vogelsoorten, duizenden plantensoorten met geneeskrachtige eigenschappen en miljoenen mensen. Maar door de ontbossing en andere activiteiten van de mens wordt het woud langzaam maar zeker verwoest.

Meer weten

Asia

In Zuidoost-Azië

Ook in Indonesië en Maleisië wordt het woud geteisterd door ontbossing. De uitbreiding van de palmolie- en de papierpulpindustrie hebben er dramatische gevolgen. Grote stukken tropisch woud worden kaalgekapt en omgevormd tot oliepalmplantages. Dat brengt ernstige bedreigingen met zich mee voor de plaatselijke bevolking en zeldzame diersoorten als de Sumatraanse tijger.

Meer weten

Afrika

In Afrika

De bossen van het Congobekken vormen het tweede meest uitgestrekte tropisch bosgebied op aarde na het Amazonewoud. Zij hebben een uitzonderlijke ecologische waarde. Tientallen miljoenen mensen zijn voor hun bestaan ook aangewezen op dit woud. Maar de houthandel en de agro-industrie, zoals bijvoorbeeld de palmoliesector, trekken zich daar niets van aan. Zij ontginnen het bos, vaak op illegale wijze.

Meer weten

Boreale

In de boreale gebieden

In Canada, Rusland en Scandinavië worden grote stukken boreaal woud gekapt. De verwoesting treft de inheemse bevolking, honderden diersoorten en ook ons klimaat. Want het boreale woud vormt een heel belangrijk ‘koolstofreservoir’.

Meer weten

Onderwerpen