De overwinningen

De overwinningen

Dankzij de steun van onze miljoenen sympathisanten over de hele wereld kunnen we vooruitgang boeken in onze campagnes. Het spreekt dan ook voor zich: onze overwinningen zijn ook die van jullie.

Fossiele energie in de verdomhoek

Oktober: investeren in fossiele brandstoffen is niet langer aanvaard. Universiteiten, de banksector en zelfs de katholieke kerk in België stappen uit zulke klimaatschadelijke fondsen. Bedankt aan onze lokale groepen die deze overwinningen mee mogelijk hebben gemaakt!

Lees meer

Kernwapens nu officieel verboden

September: 122 landen hebben een kernwapenverdrag getekend. Ze gaan akkoord om in geen geval nucleaire wapens te ontwikkelen, testen, bezitten of te stockeren. Minder goed nieuws is dat België zich nog niet achter het initiatief heeft geschaard.

Lees meer

Beetje respijt voor het Amazonewoud

September: de Braziliaanse president herroept een omstreden decreet voor mijnbouw in het natuurreservaat van Renca, in het Amazonewoud. Hij doet dat onder zware druk van het middenveld, waaronder milieuorganisaties als Greenpeace.

Lees meer

Total mag niet naar olie boren bij Amazonerif

Augustus: Ibama, het Braziliaanse milieuagentschap, geeft oliereus Total geen toelating om naar olie te boren nabij een pas ontdekt koraalrif in de Amazonemonding.

Lees meer

Inuit in Canada worden gehoord

Juli: het Canadese Hooggerechtshof geeft de Inuit van Clyde River gelijk. De inheemse gemeenschap van dit noordelijk gelegen dorp verzette zich al meer dan drie jaar tegen de schadelijke seismische explosies waarmee onder water naar olie wordt gezocht.

Lees meer

Thai Union zet de toon

Juli: Thai Union, de grootste producent van tonijn in blik ter wereld, heeft beloofd om maatregelen te nemen tegen de illegale visvangst en de overbevissing en om het leven te verbeteren van honderdduizenden mensen die in zijn toeleveringsketen werken.

Lees meer

België verbiedt privégebruik glyfosaat

April: de federale minister van Landbouw, Willy Borsus, kondigt aan dat hij de verkoop van de schadelijke onkruidverdelger glyfosaat aan particulieren zal verbieden. Eerder hadden Wallonië, Vlaanderen en Brussel het privégebruik al verboden. Jammer genoeg besliste de EU enkele maanden later om glyfosaat wel nog 5 jaar te vergunnen.

Lees meer

Gedaan met onduurzame biomassa

April: de geplande biomassecentrale van Langerlo is van de baan. Gelukkig, want bomen kweken aan de andere kant van de wereld om ze hier op te stoken voor de productie van elektriciteit, is een slecht idee. Niet veel later werden ook de plannen voor de centrale van Awirs, in Wallonië, definitief begraven.

Lees meer

GORE-TEX bant schadelijke PFK’s

Februari: Gore Fabrics, de fabrikant van de bekende waterdichting GORE-TEX®, gaat niet langer giftige PFK’s gebruiken in zijn producten. Goed nieuws voor iedereen die in de winter graag warm en droog blijft.

Lees meer

Antarctica krijgt grootste zeereservaat ter wereld!

Oktober: Het grootste beschermde mariene gebied ter wereld wordt ingesteld in de Rosszee, voor de kust van Antarctica. Dit is een GEWELDIGE overwinning voor de walvissen, pinguïns en tandvissen die hier leven en voor de miljoenen mensen die opkomen voor de bescherming van onze oceanen.

Meer weten

Bye bye verwoestende vissersboten!

Mei: De visserijsector verbindt zich ertoe om de Noordpool te vrijwaren. Dit is echt een belangrijk moment, want internationale merken zoals McDonald’s, Tesco en Iglo slaan de handen in elkaar met de visserijsector om de verwoesting van de Noordpool tegen te gaan.

Meer weten

Goed nieuws voor het Amazonewoud

Mei: Na meer dan tien jaar campagne voeren, is het resultaat eindelijk zichtbaar: een overeenkomst tussen verschillende partijen, onder wie Greenpeace, maakt een einde aan de grootschalige ontbossing voor de aanleg van soja-plantages in het Braziliaanse Amazonegebied.

Meer weten

Geen subsidies voor Gentse biomassacentrale

Mei: De overheidssteun voor het biomassaproject in de Gentse haven is geannuleerd. Dit is goed nieuws want grootschalige biomassacentrales voor de opwekking van elektriciteit zijn zowel ecologische als economische onzin.

Meer weten

Orangs-outans en Indonésie

België: twee ecoboeren kunnen opgelucht adem halen

Mei: Doel behaald! De crowdfunding die Greenpeace lanceerde om twee milieubewuste boeren te helpen met het verderzetten van hun activiteiten werd een heus succes dankzij de bijdrage van meer dan 800 mensen.

Meer weten

TTIP: Greenpeace Nederland lekt de inhoud van dit antidemocratisch verdrag

Mei: We weten eindelijk wat er zich afspeelt achter de gesloten deuren van de onderhandelingen over TTIP, een vrijhandelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten. Dat is goed want waarom zouden we dit gebrek aan transparantie nog aanvaarden, terwijl het verdrag een impact zal hebben op zowel het milieu als onze gezondheid? TTIP, weg ermee!

Meer weten

Brazilië zet Tapajós-dam in de ijskast

April: Alweer goed nieuws voor het Amazonewoud! Het Braziliaanse Instituut voor Milieu heeft aangekondigd dat ze de bouwvergunning voor de gigantische São Luiz do Tapajós-dam zullen opschorten.

Meer weten

België zegt steenkool vaarwel

Maart: België is officieel steenkoolvrij. De laatste tonnen van het CO2-rijke goedje werden eind maart verstookt in de centrale van Langerlo. Hiermee valt definitief het doek over een brandstof die niet meer van deze tijd is.

Meer weten

Historisch akkoord voor de Canadese bossen

Februari: De regering van de Canadese provincie Brits-Colombia en een twintigtal inheemse gemeenschappen hebben een akkoord gesloten over de bescherming van één van de grootste gematigde bossen ter wereld: het Grote Berenbos.

Meer weten

Belle avancée à Paris

Goed nieuws uit Parijs

Op de klimaattop in Parijs hebben 195 landen hun handtekening gezet onder een historisch akkoord dat het einde kan betekenen voor het ‘fossiele tijdperk’ waarin we leven. Ook al ligt er nu gigantisch veel werk op de plank, de uitkomst van COP21 is een belangrijk signaal.

Meer weten

Shell renonce à l'Arctique

Shell geeft de Noordpool op

De mobilisatie van 7 miljoen beschermers van de Noordpool (misschien ben jij ook één van hen?) werpt zijn vruchten af: Shell beëindigt zijn booractiviteiten in dit kwetsbare gebied. Sinds 2012komen wij op voor de bescherming van de Noordpool, die bedreigd wordt door de olierush.

Meer weten

Orangs-outans en Indonésie

Goed nieuws voor de bossen in Indonesië

April Paper, een mondiale papierreus, kondigt aan dat het ontbossing wil aanpakken en duurzamer te werk wil gaan. Deze aankondiging is het gevolg van een lange Greenpeace-campagne, met name in België, voor het behoudvan onze tropische bossen.

Meer weten

La Detox, ça marche

De Europe Unie verbiedt de invoer van giftig textiel

De Europese lidstaten verbieden de import van textiel dat NPE bevat. Deze beslissing sluit een achterpoortje in de wetgeving waardoor dit vervuilde textiel op onze markt terechtkwam. Dankzij jullie acties in België konden wehier een eind aan stellen.

Meer weten

Historische stap voor het klimaat in Alberta

De Canadese provincie Alberta heeft een veelbelovend klimaatplan onthuld dat het einde betekent van de expansie van teerzand, een bijzonder vuile bron van olie. Deze mooie stap vooruit is het resultaat van 10 jaar werk door onze Canadese collega’s!

Meer weten (in het Engels)

Grande Barrière de corail, Australie

Het Groot Barrièrerif kan opnieuw adem halen

Het project voor steenkoolmijnen en een steenkoolhaven in het hart van het Groot Barrièrerif in Australië zit in een doodlopend straatje: 14 banken hebben zich al teruggetrokken na oproepen van ngo’swaaronder Greenpeace. Bedankt aan iedereen die heeft deelgenomen aan onze online campagne!

Meer weten

Organismes génétiquement modifiés

"Geen ggo's op ons grondgebied!"

19 lidstaten van de Europese Unie zeggen “neen tegen ggo’s”. Deze verklaringen aan de Europese Commissie weerspiegelen het diepe wantrouwen tegenover het Europese goedkeuringsproces voor ggo’s. Vooral de analyse van derisico’s gaat niet ver genoeg!

Meer weten

De (politieke) steun voor de Noordpool groeit

De (politieke) steun voor de Noordpool groeit

De Noordpool beschermen betekent het klimaat wereldwijd beschermen. Een lange lijst aan personen en instellingen hebben het begrepen, waaronder het Europees parlement, vele beroemdheden die de Arctic Declaration ondertekenden en secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon. En laten we vooral de miljoenen mensen niet vergeten die onze petitie voor de bescherming van de Noordpool hebben getekend.

Meer weten

Bossen: Delhaize zet eerste stap richting “schone” palmolie

Bossen: Delhaize zet eerste stap richting “schone” palmolie

Na een campagne door tienduizenden Belgen, engageerde Delhaize zich als eerste supermarktketen in ons land om palmolie uit ontbossing te verwijderen uit alle huismerkenproducten. Een voorbeeld dat al snel gevolgd werd door Lotus, Vandemoortele, Royale Lacroix en uiteindelijk ook Carrefour.

Meer weten

Goed nieuws voor de vissen…

Goed nieuws voor de vissen…

Na drie lange jaren werd de hervorming van het Europese visserijbeleid eindelijk afgerond in april vorig jaar. Ondanks de onvolkomenheden is het waarschijnlijk de beste hervorming van het gemeenschappelijke visserijbeleid in Europa sinds dit systeem in het leven werd geroepen.

Meer weten

... en voor de bijen

... en voor de bijen

Goed nieuws uit Nederland: eind 2014 trekt tuinwinkelketen Intratuin de kaart van de bijen en besluit het binnen de 12 maanden te stoppen met de verkoop van 9 pesticides die bijdragen aan de bijensterfte.

Meer weten

Europe beperkt het gebruik van 3 bijendodende pesticiden

Europe beperkt het gebruik van 3 bijendodende pesticiden

Greenpeace heeft alle zeilen bijgezet om dit resultaat te behalen: acties tegen Bayer en Syngenta, de fabrikanten van deze 3 'giffen', politieke druk in 12 Europese landen en wetenschappelijke studies waarin het elimineren van deze pesticiden als prioriteit naar voren komt. En met succes!

APP belooft een einde te maken aan de ontbossing in Indonesië

APP belooft een einde te maken aan de ontbossing in Indonesië

En dat is niet alles: na papierreus APP gingen ook Unilever (fabrikant van Dove) en Ferrero (fabrikant van Nutella) overstag. Zij zullen geen palmolie meer gebruiken die afkomstig is uit ontboste gebieden. Fantastisch nieuws voor het Indonesische regenwoud en de Sumatraanse tijgers.

Shell ziet af van olieboringen in Alaska in 2013

Shell ziet af van olieboringen in Alaska in 2013

Goed nieuws, hoewel Shell al een akkoord heeft gesloten met Gazprom, zijn Russische tegenhanger, om samen het Russische noordpoolgebied te ontginnen… We blijven ons hiertegen verzetten in 2014.

Europa hervormt visserijbeleid

Europa hervormt visserijbeleid

Het werd hoogtijd: 80 procent van de visbestanden in de Middellandse Zee en 47 procent van de bestanden in de Atlantische Oceaan zijn vandaag overbevist. Eindelijk krijgt het zeeleven wat respijt.

Grote kledingmerken gaan voor groen

Grote kledingmerken gaan voor groen

In de textielsector hebben we in 2011 de ene overwinning na de andere behaald. Eerst verklaarden Adidas, H&M, Nike en Puma dat ze tegen 2020 alle schadelijke chemicaliën bij hun productie achterwege zullen laten. Ze eisen van hun Chinese leveranciers dat die steeds meer giftige stoffen uit hun productieketen bannen.

Meer weten

Oerwoud beter beschermd in 	Indonesië

Oerwoud beter beschermd in Indonesië

Nog in 2011 heeft Mattel, de fabrikant van Barbie, eindelijk beloofd om niet langer zijn speelgoed te verpakken in vernietigd regenwoud. Het bedrijf verbindt er zich ook toe om het aandeel gerecycleerde vezels in zijn producten te verhogen. Dat is het gevolg van een opvallende campagne die zich als een lopend vuurtje via het internet verspreidde.

Meer weten

De kernuitstap op het goede spoor

De kernuitstap op het goede spoor

De regering-Di Rupo wil het principe van de wet op de kernuitstap uit 2003 respecteren en erkent zo dat kernenergie geen toekomst heeft. Een schitterend signaal. Het is het resultaat van een grote mobilisatiecampagne waarbij we 100.000 handtekeningen voor de kernuitstap hebben verzameld.

Meer weten

Onderwerpen