Het Groot Barrièrerif

Het Groot Barrièrerif

Het Groot Barrièrerif is van een ongekende schoonheid en herbergt meer dan 1.500 soorten vis. Bovendien maken de bultruggen gebruik van het warme water rond het rif om er hun jongen ter wereld te brengen, en dan zijn er ook nog de doejoengs… Maar hoe lang nog?

Elke duiker droomt ervan om op verkenning te trekken naar het Groot Barrièrerif in Australië, het grootste koraalrif ter wereld, dat zich uitstrekt over meer dan 2.300 km. Een wonder van de natuur waarin meer planten- en diersoorten thuis zijn dan in gelijk welk ander ecosysteem.

Onderwaterparadijs in gevaar

Het koraalrif heeft al jaren te lijden van de gevolgen van de klimaatverandering. Die veroorzaakt een stijging van de temperatuur van het zeewater, dat daardoor zuurder wordt en waardoor het koraal op grote schaal verbleekt en afsterft.

Alsof dat nog niet volstaat, heeft de Australische regering nu ook toestemming gegeven voor het uitbreiden van grote steenkoolmijnen. Op termijn zullen die projecten leiden tot de ontginning van miljoenen tonnen steenkool. En die steenkool, die daarna zal worden verbrand in centrales, zal de gevolgen van de klimaatverandering alleen maar verergeren…

Doejoeng

En dat is nog niet alles. Om de steenkool te kunnen uitvoeren, zal de haven van Abbot Point, die gelegen is binnen de beschermde zone rond het Groot Barrièrerif, worden uitgebreid. Daartoe zullen miljoenen tonnen slib worden uitgebaggerd, met de nodige schade aan de kostbare zeebodem, waar de zeldzame doejoeng of zeeolifant en de soepschildpad leven.

Vanuit deze haven zullen elk jaar honderden schepen vol steenkool vertrekken. Die moeten dan door het beschermde natuurgebied varen, met alle mogelijke risico’s van vervuiling door brandstof en schade bij aanvaringen. 

Unesco geeft een signaal

De werelderfgoedorganisatie Unesco heeft een duidelijk signaal gegeven aan de Australische regering: een gezond koraalrif  gaat niet samen met de ontginning van steenkoolmijnen. Australië moet een eind maken aan die verwoestende projecten en absoluut voorrang geven aan de bescherming van het koraalrif. 

De schoonheid en de diversiteit van het Groot Barrièrerif zijn uniek en onvervangbaar. Het rif mag niet verdwijnen!

De laatste updates

 

Unesco houdt bedreigd Groot Barrièrerif nauwlettend in de gaten

Blogartikel door Rianne Teule | 3 juli, 2015

Steenkool en koraal gaan niet samen. Het Groot Barrièrerif in Australië blijft in gevaar zolang de plannen voor steenkoolmijnen blijven bestaan. De Commissie voor het Werelderfgoed van Unesco heeft bevestigd dat de toekomst van het...

Ontdek de onderwaterpracht van het Groot Barrièrerif via Google Street View

Blogartikel door Nicolas Maréchal | 24 juni, 2015

Wie ooit heeft gedoken bij het Groot Barrièrerif, weet waarom dit natuurwonder over de hele wereld gerespecteerd wordt. Dit koraalrif is een indrukwekkend, levendig, veelzijdig onderwaterjuweel. Het rif wemelt van leven en kleuren –...

“Vijftien jaar later lijkt het Groot Barrièrerif gewassen met bleekwater”

Blogartikel door Nicolas Maréchal | 9 juni, 2015 1 reactie

Allebei hebben ze het grootste koraalrif ter wereld met eigen ogen aanschouwd, en allebei stonden ze versteld van de schoonheid ervan. Jean-Charles en Pierre vertellen maar al te graag over de prachtige onderwaterwereld die ze al...

Steenkool bedreigt het grootste koraalrif

Blogartikel door Rianne Teule | 2 juni, 2015 1 reactie

Het is een droom van elke duiker: een bezoek aan het Groot Barrièrerif in Australië, het grootste koraalrif ter wereld met een lengte van meer dan 2300 km. Een wonder der natuur, dat meer plant- en diersoorten bevat dan elk ander...

1 - 4 van 4 resultaten.

Onderwerpen