Hoe het begon

Pagina - 15 april, 2010
Het verhaal van Greenpeace begon toen de Verenigde Staten in 1971 opnieuw een atoomproef wilden uitvoeren op het eilandje Amchitka voor de kust van Alaska. Natuurbeschermers en wetenschappers aan de westkust van de VS en Canada maakten zich ernstig zorgen over de alles vernietigende tests.

Onder hen een groepje Canadezen, die het idee lanceerden om zelf naar de plaats van het onheil te gaan. Daar wilden zij de aandacht van de wereld vestigen op het enorme geweld dat de natuur werd aangedaan. Ze charterden een oude vissersboot en gingen in september 1971 op weg. De actievoerders bereikten Amchitka nooit, maar toch werd hun tocht een succes. De hele wereld hoorde van het opmerkelijke initiatief en van de atoomproeven. Amchitka werd een vogelreservaat en Greenpeace was geboren.

Bob Hunter op de Phyllis Cormack samen met Ben Metcalfe. Ze zijn op weg naar Amchitka om te protesteren tegen de kernproeven van de Verenigde Staten.

 

Walvisjacht

In 1972 en 1973 verzette Greenpeace zich opnieuw tegen nucleaire tests, nu die van de Fransen die hiervoor het atol Moruroa in de Stille Zuidzee hadden uitgekozen.

En vanaf 1975 voerde Greenpeace met succes acties tegen walvisvaarders uit Noorwegen, Spanje, Rusland, IJsland en Japan. Er waren ook acties op de ijsvelden van Newfoundland, waar Noorse en Canadese jagers zeehondenpups afslachtten voor het bont. Actievoerders waagden zich in de vuurlijn van harpoenschepen en bespoten zeehondenpups met verf om hun vacht waardeloos te maken voor de handel.

Belgisch kantoor

In België genoot Greenpeace enkel bekendheid door zijn internationale acties tegen kernproeven en voor de zeehonden. Dat veranderde in 1984, toen het kantoor in Brussel de deuren opende. De eerste actie op Belgische bodem was gericht tegen de zure regen. Dankzij de steun van Greenpeace International werd het verhaal goed opgepikt. Datzelfde jaar groeide het personeelsbestand van 1 naar 10 werknemers. Het kantoor had slechts enkele honderden sympathisanten.

Vandaag werken er een veertigtal mensen bij Greenpeace België. De organisatie kan nu rekenen op de steun van 100.000 sympathisanten en houdt zich bezig met een hele waaier aan thema's, van klimaatverandering, kernenergie, bossen en duurzame landbouw, tot giftige stoffen.   

Opvallende acties

Die eerste tocht naar Amchitka in september 1971 zette de toon voor bijna veertig jaar van actie, onderzoek en overleg. De basiscomponenten zijn al die jaren dezelfde gebleven. Greenpeace is vooral bekend vanwege zijn opvallende acties. Publiciteit is een sterk wapen; niemand kan meer zeggen dat hij 'van niets wist'.

In de loop der jaren heeft Greenpeace heel wat overwinningen behaald. Hier vind je onze successen op een rijtje.

Onderwerpen