Onze methodes

Pagina - 20 april, 2010
Actievoerders die een grote spandoek neerlaten, op hijskranen klimmen of in rubberbootjes langs enorme walvisjagers scheren. Deze beelden van Greenpeace gaan de wereld rond. Maar ook achter de schermen zijn we heel actief, vooral met wetenschappelijk onderzoek en lobbywerk.

Greenpeace trekt de Vlaamse minister Kris Peeters aan zijn mouw over de plannen van E.ON om een nieuwe steenkoolcentrale te bouwen in Antwerpen.

Onderzoek

Wetenschappers Paul, Iryna en David werken al jaren bij onze “Science Unit”. Hun standplaats is het Greenpeacelab, verbonden aan de Britse universiteit van Exeter. Maar ze stappen net zo makkelijk aan boord van onze schepen voor oceanenonderzoek. Of ze reizen naar India om stalen te nemen bij een stortplaats van giftig afval.

Onderzoek vormt de basis van onze campagnes. Eerst kijken we wat er aan de hand is en hoe een milieuprobleem opgelost kan worden. Pas als we weten waarover we het hebben, kunnen we gericht actievoeren. We onthullen milieuschandalen met wetenschappelijke rapporten onder de arm. En we lobbyen bij bedrijven en politici met gedegen scenario’s voor oplossingen.

Greenpeace schakelt geregeld ook gerenommeerde instituten in. Twaalf onderzoeksinstituten berekenden bijvoorbeeld voor Greenpeace dat we al in 2050 de wereldwijde CO2-uitstoot kunnen halveren. Greenpeace voert nu campagne met deze bevindingen: politici en bedrijven moeten het scenario van de Energy [R]evolution uitvoeren. Zo kunnen we gevaarlijke klimaatverandering voorkomen.

Lobby

Zonder lobbywerk heeft actievoeren weinig zin. Het is fantastisch als één bedrijf het roer omgooit nadat we vanop zijn dak een reusachtige spandoek hebben neergelaten of nadat onze sympathisanten duizenden e-mails hebben gestuurd. Maar ze moeten natuurlijk allemaal stoppen met giftige stoffen verwerken of oerbossen om zeep helpen.

Wetten en regels kunnen daarbij helpen. Dus lobbyt Greenpeace voor goede afspraken, nationaal én internationaal. We hijsen ons in een net pak en stappen naar de politici in Brussel. Of we leggen onze eisen op tafel bij de directie van een multinational. Klinkt misschien niet zo boeiend, maar lobbywerk voor Greenpeace is spannend. En heel hard nodig.

Actie

Veel Greenpeaceacties zijn spectaculair. Onze actievoerders zetten zich met lijf en leden in voor het milieu. We trekken daarbij naar de plaats van het milieumisdrijf. Of dat nu een kernafvaltransport is of een platgebrand tropisch regenwoud. We laten de wereld zien wat er gebeurt via onze foto’s en videobeelden. Vaak met succes. Soms grote successen, als een multinational op onze eisen ingaat. Soms kleine, zoals het Japanse jongetje dat op tv aan zijn regering vroeg ‘goed na te denken’ waarom actievoerders hun leven riskeren voor de walvissen.

Onderwerpen