Един въздух за всички

Блог от Теодора Стоянова и Ивайло Хлебаров

В края на май основателите на гражданската местна група „Тревога за смога в Краков“ (Krakowski alarm smogowy) Анджей Гула и Анна Двораковска бяха на посещение в България.

Те бяха тук по покана на „За Земята“ и „Грийнпийс“-България, за да споделят как активни граждани се борят със замърсяването на въздуха в Краков и на още 30 други населени места в Полша.

Като част от визитата им, те изнесоха две публични лекции в София и Пловдив, където открито разказаха как са започнали своята гражданска инициатива в Краков и какво е постигнала кампанията им за 5-те години от както съществува.

Краков - вторият по-големина полски град – с още няколко полски и български градове, са стабилно стъпили и се редуват на върха (в топ 10) на европейската класация за най-мръсен въздух от много години. Именно това е причината през 2012 г. Анна и Анджей да се захванат с кампания, която има една конкретна цел – да се забрани горенето на твърди горива за битови нужди. Така, фокусирайки усилията си върху целта, те успяват да мобилизират не само други ангажирани и заинтересовани родители и граждани, но и широк кръг специалисти – лекари, академици, учени, политици. Макар да оказват натиск върху власт имащите и вземащи решенията, групата отстоява принципа си на политическа независимост.

След няколко години упорита работа, усилията на „Тревога за смога в Краков“  се увенчават с успех – след неколкократни обсъждания и връщане от страна на съда, в началото на 2019 г. ще започне да действа забрана за горенето на твърди горива в Краков. Паралелно с това ще заработи и схема, която ще помогне на засегнатите семейства да преминат към по-чисти източници за отопление.

Фокусът на срещата в София беше повече върху събирането на информация и информираността на обществото и ролята на местните и национални власти.

 

Снимка: Ивайло Хлебаров

В Пловдив гостите обърнаха повече внимание на това как са се организирали, как са изградили кампанията и какви са конкретните стъпки, които гражданите могат да предприемат, за да се борят за един по-чист и здравословен въздух в мястото, където живеят.

Снимка: Ивайло Хлебаров

Опитът на гражданите на Краков може да послужи като вдъхновяващ пример и на много общности в България, чиито жители всекидневно дишат замърсен въздух. Време е кварталите, градовете и селата в България да се пробудят от своя унес и да се изправят срещу смога.

Снимка: Ивайло Хлебаров