23 държави и региони със собствено управление се отказват от въглищата

Съобщение за печата - октомври 18, 2017
Същевременно капитал в размер на 432 млрд. щатски долара излиза от индустрията

Хонг Конг, 18 октомври 2017 г. - Повече от една четвърт от 1675-те компании, които притежават или развиват електроцентрали на въглища, от 2010 г. насам изцяло са напуснали бизнеса с въглища, според ново проучване на CoalSwarm и „Грийнпийс“. Това се равнява на близо 370 големи електроцентрали, работещи с въглища. Размерът на излезлите инвестиции е еквивалентен на почти половин милиард щатски долара в активи (ликвидирани или неразвити) [1].

Макар че на много производители на електроенергия се случва да преминават през такова бързо преустройство, изследването показва също така, че общо 23 държави, региони и градове вече поетапно преустановят работата на електроцентрали, захранвани с въглища, или са си поставили такава цел до 2030 г.

„Преди 2014 г., нито една голяма държава или щат не се беше отказала напълно от въглищата“, заяви Лаури Миливирта, анализатор в сферата на енергетиката от офиса на „Грийнпийс“ в Източна Азия. „Това, на което сме свидетели сега, е началото на щателен преглед на нашата енергийна система –процес, който може да се справи с изменението на климата и замърсяването на въздуха. Сега правителствата трябва да ускорят преминаването към 100% енергия от възобновяеми източници и да осигурят справедлив преход за работниците и общностите, засегнати от намаляването на въгледобивната промишленост.“

До този момент шест държави, щати, провинции или градове напълно са прекратили зависимостта си от въглищата от 2014 г. насам, а други 17 обявиха постепенно преустановяване на този сектор в енергетиката до 2030 г. или по-рано. Три икономики от групата на Г-7, както и общо 8 държави-членки на ЕС, са взели решение да преустановят работата на топло и електроцентрали на въглища на териториите си. Нидерландия е най-новото попълнение в списъка, след като този месец обяви решението си да прекрати работата на централите си на въглища до 2030 г. Индонезия, която е третият по големина строител на нови електроцентрали за въглища след Индия и Китай през последните години, също заяви, че няма да добавя повече въглищни проекти в основната си мрежа.

„Глобалните инвестиции във въглища вървят стремглаво надолу в резултат на драматичния спад на нови проекти в Китай и Индия, като все повече пари се насочват към по-евтини възобновяеми енергийни източници“, каза Миливирта.

Списъкът на местата, които се отказват от въглищата, включва столиците на Китай и Индия. Двете страни драстично ограничиха инвестициите в нови въглищни централи в отговор на притеснения за изхабените ресурси вследствие на свръхкапацитета от въглищната електроенергия и намаляването на потреблението, публичното недоволство от силното замърсяване на въздуха, както и поставените амбициозни цели за възобновяема енергия.

„Рекордни количества въглищни мощности бяха затворени през последните две години, а нарастващият брой политики за прекратяване на производството означава, че тенденцията ще се ускори. Подобряването на конкурентоспособността на възобновяемата енергия, лошата икономическа целесъобразност на въглищата, проблемите със замърсяването на въздуха и усилията за справяне с изменението на климата изиграха ключова роля в ускореното излизане от зависимостта от въглищата“, казва Кристин Шиърър, старши изследовател в CoalSwarm, който следи  въглищните централи по цял свят.

„Въпреки, че напредъкът в прекратяването на зависимостта ни от въглища е по-бърз от очакваното, но недостатъчен. Спазването на целите по Парижкото споразумение изисква всички страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да затворят своите централи, работещи на въглища, до 2030 г. Крайно време е другите страни, особено Германия, Япония и Югоизточна Азия, да последват този пример“, каза Шиърър.

Въпреки изказванията на президента Тръмп за възстановяване на въгледобивната промишленост, решенията за спиране на въглищни централи в Съединените щати продължават и през 2017 г. със същия темп, както през предходната година - 54 инсталации обявяват затваряне. Общият им капацитет на производство е равен на цялата мощност от въглищни централи в Испания.

„На доста места, като Белгия, някои щати в САЩ и Шотландия, компаниите са тези, които решават да затворят своите въглищни централи. Резултатът е държави и региони, които са свободни от въглищата. В САЩ напредъкът продължава на местно равнище, въпреки администрацията на Тръмп“, каза Миливирта.

Калифорния, най-голямата местна икономика в САЩ, вече не е въглища и активно настоява съседните ѝ щати също да намалят въглищата. Масачузетс трябва да затвори последната си електроцентрала на въглища през тази година, а пет други щати - Кънектикът, Хавай, Ню Йорк, Орегон и Вашингтон - да обявят срок за поетапно спиране.

Бележки към редакторите:

„GlobalPhase-Out: Първото глобално проучване на компаниите и политическите субекти, които се отказват от въглища“(на англ. език)

„GlobalShift: Страни и поднационалниоргани, които постепенно затварятсъществуващите електроцентрали на въглища и намаляват планираните нови въглищни проекти“ (на англ. език)

[1] Най-често срещаните въглищни блокове са с мощност от 500 MW, или 0,5 GW, като повечето електроцентрали имат два или повече такива блока. Въз основа на блок с такъв размер, това представлява 736 такива блока или приблизително 368 централи.

От 1 675-те компании, които имат електроцентрали, работещи с въглища, или развиват проекти за електроцентрали на въглища от 2010 г. насам, 448 компании излязоха напълно от бизнеса с въглища. Прогнозната стойност на електроцентралите, захранвани с въглища, които са отложени или отменени от тези компании от 2010 г. насам, е 432 млрд. щатски долара (на базата на регионално претеглена глобална средна стойност от 1172 щ.д. за kW за ново строителство на електроцентрали на въглища).