„За Земята“ и „Грийнпийс“ с петиция до министъра на околната среда и водите

Еко организациите апелират за строги мерки срещу замърсяването на Черно море

Съобщение за печата - юни 15, 2017
Взимането на строги мерки срещу замърсяването на морето с пластмаса искат от министъра на околната среда и водите екологичните организации „За Земята“ и „Грийнпийс“-България.

През идните месеци европейските преговори за по-амбициозно законодателство за намаляване на отпадъците навлизат в решаваща фаза, която ще определи бъдещите политики в сферата до 2030 г. България не подкрепя предлаганите по-високи цели за повторна употреба и рециклиране на отпадъци и опаковки, което е заявка за продължаване на неефективното управление на отпадъците у нас и натрупването на пластмасови отпадъци в морето. Екологичните организации „За Земята“ и „Грийнпийс“-България призовават министъра на околната среда и водите Нено Димов да насочи усилията си към премахване на източниците на пластмасовото замърсяване в Черно море – найлонови торбички, пластмасови бутилки и опаковки за храна за еднократна употреба.

Екоорганизациите призовават всички хора, които желаят морето да е чисто, да поискат от ресорния министър да забрани пластмасата за еднократна употреба, като подпишат и споделят петицията:

http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/vklyuchi-se/plastmasova-peticiya

„Черно море не е бунище. Голяма част от пластмасата за еднократна употреба попада в морето. Със започването на туристическия сезон очакваме нарастване на отпадъците. Главните виновници за замърсяването на Черно море са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и техните капачки, както и найлоновите торбички.“ – коментира Евгения Ташева от „За Земята“.

„Има мерки, които са доказали своята ефективност - например, забраната на полиетиленовите торбички за пазаруване в Италия или депозита върху бутилките за напитки, широко използван в скандинавските страни“, споделят от еко организацията.

Освен да настоява за действия от страна на политиците, всеки човек може да помогне за решаването на проблема, като избере да не ползва пластмаса в ежедневието си.

Двете екологични организации предлагат и специален калкулатор, чрез който за няколко минути всеки може да пресметне пластмасовия си „отпечатък“:

Пластмасов калкулатор: https://act.greenpeace.org/page/9669/petition/1