Перник се включва в европейска кампания на „Грийнпийс“ за чист въздух и ще нарисува слънце на ключово кръстовище

Съобщение за печата - октомври 6, 2017
На 6 октомври Перник ще осъмне със слънце на ключово кръстовище, символ на възобновяемата енергия. Кръговото кръстовище е на булевард „Юрий Гагарин“ и улица „Бучински път“.

Рисуването ще се осъществи в ранните часове на деня, между 4 и 8 часа сутринта.

Между 4 и 9 октомври огромни слънца ще изгреят в публичните пространства в европейски градове от Перник до Прага. Те носят важно послание за континента и планетата — каузата им е да напомнят на лидерите в Европа, че е време да превърнат думите в дела и да тръгнат към по-активно въвеждане на възобновяемите източници на енергия.

Визията на „Грийнпийс“- България е възобновяемата енергия да е достъпна за граждани, домакинства и общности. Те да могат да се включат в енергийната система и да се превърнат от консуматори в активни участници, които индивидуално или колективно произвеждат, съхраняват и продават енергия.

Мястото, на което избрахме да изгрее българското слънце е Перник, на ключово кръгово на изхода на града, като лъчите му ще бъдат нарисувани от гумите на пътуващите автомобили. Боята пада лесно и бързо, безвредна е и е изцяло от екологичен произход — съдържа куркума, червен пипер, тебешир, вода. Изборът падна върху Перник, заради неразривната връзка на града с енергийното развитие и бъдеще на страната.

DCIM\100MEDIA\DJI_0044.JPG

Снимка: „Грийнпийс“