Greenpeace

Полезни действия за личности:


Ако искате да предпазите морето от пластмасовото нашествие, тук и сега е моментът!
Предлагаме ви няколко лесни съвета как да промените вашите навици, за да спасите морето от еднократната пластмаса.

  • Спрете да използвате пластмасови торбички. Съвсем лесно е да си носите собствена пазарска торбичка за многократна употреба.
  • Не съсипвайте морето заради бързата храна! Използвайте прибори и чаши за многократна употреба.
  • Когато сте жадни, избягвайте пластмасовите бутилки, сламки и чашки! Носете си собствена бутилка за вода и чаша за напитки.
  • Не използвайте козметични продукти с микро-частици от пластмаса, например паста за зъби и ескфолииращи душ-гелове (ако не сте сигурни, проверете дали продуктите ви съдържат полиетилен или полипропилен).
  • Рециклирайте!

И, разбира се ... поканете приятелите си (а защо не и любимите си заведения и магазини), да направят също като вас!


Полезни действия за общности:


Където и да прекарвате по-голямата част от деня си - в училище или на работното място, можете да предпазите морето от замърсяване. Въпреки че са нужни решителни действия от правителствата и бизнеса, промяната на ниво местна общност е голяма стъпка напред.

Щом четете това, вие вече променяте вашите "пластмасовите навици" – за радост на океаните! Ето пет предложения как да живеете без пластмаса:

  • Прекратете навика за употреба на еднократна пластмаса! Използвайте само прибори за за многократна употреба в училище или в офисa. Можете да предложите подходящи политики на отдела, отговорен за това – например, договорите за обществени поръчки с доставчици да изключват възможността за използване на пластмасови изделия за еднократна употреба.
  • Много училища и офиси имат политика да избягват пластмасови опаковки за еднократна употреба в столовата. Например можете да поръчвате храна само от фирми за кетъринг, които осигуряват опаковки и прибори за хранене за многократна употреба. Използвайте пространството за съдомиялна машина, вместо за кофа за боклук!
  • Заменете еднократните пластмасови опаковки с течен сапун и други почистващи препарати в тоалетните и кухните с такива, които се пълнят пак. Организирайте събитията си така, че да не се използва пластмаса за еднократна употреба!
  • Осигурете достъпни за всички чешми с питейна вода – това е за предпочитане пред водата, бутилирана в еднократни пластмасови шишета.

Поискай от министъра на околната среда и водите да забрани пластмасата за еднократна употреба: морето не е бунище!

 подписа в глобалната петиция

Задължително поле

Задължително поле

Задължително поле Невалиден e-mail

Съгласявам се да получавам писма по темата от „Грийнпийс“-България

Уважаеми г-н министър,

Свидетели сме на нашествие на пластмасовите отпадъци, както по земя, така и в морето. Според учените ежегодно в световните океани се изсипват между 4,7 и 12,7 милиона тона пластмаси, които се раздробяват на дребни частици и се натрупват във водата и по морското дъно, където вредят на морските обитатели и концентрират токсични вещества, както в околната среда, така и в хранителната верига.

Във всички европейски морета има пластмасови отпадъци – по бреговете, континенталния шелф и в дълбоководните зони.

Като втори по големина производител на пластмаси в света (50 милиона тона годишно), Европа е ключов играч в пластмасовата промишленост. В Европейския съюз най-много (близо 40%) от пластмасите се използват за опаковки. За жалост, голяма част от тези пластмаси се използват за направата на изделия за еднократна употреба, които бързо се превръщат в отпадък и губят своята стойност, защото биват изгаряни, погребани в сметища или се превръщат в боклук не на място - някъде в морето, в града или в планината.

Едва една трета от изхвърлената след употреба през 2014 г. в ЕС пластмаса е била рециклирана. Останалото количество е депонирано или изгорено. През 2012 г. ЕС изнася половината от пластмасите, събрани за рециклиране, равносилно на 3,4 милиона тона пластмаси, оценени на 1,7 милиарда евро, от които 87% пътуват за Китай.

Въпреки водещата си роля в други области на околната среда, ЕС досега не е предприел достатъчно решителни действия да премахне пластмасовото замърсяване и да запази ценните суровини в европейската икономика.

Текущото преразглеждане на европейското законодателство по отношение на отпадъците в рамките на обсъжданията на Пакета за кръгова икономика е изключително важна възможност за предприемане на спешни действия за намаляване на еднократните пластмаси при източника и да поведе световната борба срещу замърсяването с пластмаси. Поради това Ви призовавам да предприемете необходимите действия, за да гарантирате, че европейското законодателство предвижда ефикасни мерки за премахване на отпадъците от еднократните пластмаси при източника. Моля Ви в процеса на преговорите на европейско ниво да подкрепите следните ключови мерки: