Lední medvědi

Stránka - 21 ledna, 2013
Jedním z nejznámějších symbolů Arktidy je medvěd lední (Ursus maritimus), který patří mezi jedny z největších suchozemských šelem. Obývá tundru, mořské pobřeží a oblasti ledových ker v Arktidě v okolí Severního pólu.

Lední medvědi jsou pro život v ledových pustinách výborně vybaveni - jejich hustá dlouhá srst je společně se silnou vrstvou podkožního tuku efektivně chrání před velkými mrazy i ledovou vodou.

Lední medvědice s medvídětem v mořské úžině

Zatímco jsme kotvili u ledové kry v mořské úžině na okraji Severního ledového oceánu, spatřili jsme z paluby lodi Arctic Sunrise dva lední medvědy – medvědici a její mládě. © Nick Cobbing / Greenpeace

 

Medvědi se páří na jaře, po osmi měsících porodí samice většinou dvě mláďata. Ta při narození váží jen málo přes půl kila a neměří o moc víc než pár desítek centimetrů. Přesto tato zvířata v dospělosti měří přes tři metry a samci mohou dosahovat váhy až jedné tuny. Mláďátka se rodí holá, slepá a hluchá. Nejsou ještě připravena na mráz, potřebují teplotu okolo 18 °C, a tak je matka tlapou přidržuje ve svém kožichu. Lední medvědi žijí především samotářsky, většinu dne tráví hledáním potravy.

Lední medvědice

© Nick Cobbing / Greenpeace

 

Lov patří mezi základní způsob jejich obživy. Živí se především tuleni, kteří se často přemisťují, a medvědi tak za nimi musí putovat i desítky kilometrů každý den. V létě se medvědi dostávají až do tundry, kde loví savce, ale pojídají i rostliny a bobule. V pozdním létě se medvědi zdržují hlavně na pobřežích, kde požírají zdechliny mrožů či velryb.

Lední medvědi jsou zapsáni na seznamu ohrožených druhů, jejich úhlavními nepřáteli jsou zejména znečištění a změny klimatu. Ledové kry, na kterých jsou existenčně závislí, jim doslova tají pod tlapami. Tyto kry mohou zmizet již během pár desítek let, což by pro lední medvědy prakticky znamenalo rozsudek smrti.

Lední medvědi

Lední medvědi spolu ve sněhu bojují o potravu. Churchill Bay, Kanada. © Bernd Roemmelt / Greenpeace