Savci

Stránka - 21 ledna, 2013
Kromě ledního medvěda obývají arktické a subarktické oblasti i další savci. Ti nejznámější suchozemští savci jsou:

Sob polární (Rangifer tarandus) - tento savec žijící v arktických a subarktických oblastech je v Severní Americe znám také jako karibú. I když je obecně hojně rozšířený, jeden jeho poddruh byl již vyhuben a mnoho dalších je vyhubením ohroženo. Sobi mohou dosahovat rozličné velikosti i zabarvení. Oběma pohlavím roste paroží, i když u samců je většinou větší. Na Špicberkách žije poddruh soba, který je typický relativně krátkými končetinami a menším vzrůstem. Sob patří mezi domestikovaná zvířata, která jsou nepostradatelná pro většinu lidí žijících v arktických oblastech. Sobi jsou chováni kvůli masu, mléku i jako tahouni.

Sob v Kanadě

© Markus Mauthe / Greenpeace

 

Liška polární (Vulpes lagopus) se k životu v drsných polárních podmínkách výborně adaptovala. Její srst je velmi hustá, tělo má dobře zásobené tukem a krátké uši, nohy, čenich a kulatý tvar těla pomáhají snižovat únik tělesného tepla. Díky ochlupeným tlapkám se dobře pohybuje na sněhu. Její barva se mění v závislosti na ročním období – v zimě je bílá, aby liška splynula se sněhem, zatímco v létě se mění na hnědou.

Polární liška (Vulpes lagopus)

© Bernd Roemmelt / Greenpeace

 

Pižmoň východní (Ovibos moschatus) se vyznačuje hustou srstí a výrazným zápachem, od něhož je odvozeno jeho jméno. Pižmový zápach je typický pro samce a vábí samice v době říje. Tento kopytník žije převážně v arktické Kanadě a v Grónsku, malá populace se vyskytuje i ve Švédsku, Norsku a na Sibiři. Pižmoni žijí ve stádech, v nichž se počet jedinců mění v závislosti na ročním období (v zimě je vyšší).

Pižmoň východní

Pižmoň východní (Ovibos moschatus) ve sněhu v aljašské tundře. © Bernd Roemmelt / Greenpeace

 

Vlk polární (Canis lupus tundrarum) žije na Aljašce na pobřeží Severního ledového oceánu. Jeho potravu tvoří zejména pižmoni a sobi. Vlci většinou žijí ve smečkách, které tvoří rodiče a jejich mladí, kteří si dosud nenašli druha. Smečku vede alfa samec, druhá je jeho družka, alfa samice. Někteří mladí vlci žijí osamotě. Tento poddruh vlka dorůstá výšky 80 centimetrů a váhy až 80 kilogramů. Jeho srst je celá bílá, přičemž přechází z bílé do krémové s tmavší srstí v okolí páteře a na ocasu.

Vlk polární (Canis lupus tundrarum)

© Simon Pierre Barrette

 

Lumík sibiřský (Lemmus sibiricus) je zhruba 12-15 cm měřící hlodavec, který žije v rozsáhlých oblastech od severovýchodní Evropy až po severní Asii, od Aljašky až po severozápadní Kanadu. Pravidelně dochází k přemnožení lumíků, kteří pak v obrovských skupinách podnikají sezónní migrace. Jejich migrace není tak dramatická, jako jejich norského příbuzného – na rozdíl od něj se sibiřští lumíci nepokouší přeplavávat řeky a slézat skalní útesy.

Zajíc polární (Lepus arcticus) je svou hustou srstí výborně přizpůsobený životu v polární krajině. Vyhrabává si díry pod zemí nebo pod sněhem, ve kterých spí. Oproti běžnému zajíci má kratší uši, které mu pomáhají v udržování tělesného tepla. Patří mezi největší zástupce řádu zajíců a může dorůstat až 70 cm. Dokáže běžet rychlostí až 64 km/h.

©Jared Withers/NPS Zdroj: http://www.fws.gov