Právě dnes mají svůj svátek všichni lední medvědi! Oslavte ho s námi!

Známe je všichni. Jsou jedním z nejznámějších symbolů Arktidy - bílí chlupáči žijící v ledové pustině. Ale našli jsme o nich ještě spoustu dalších zajímavostí.

Medvěd ledníMedvěd lední (Ursus maritimus) patří mezi jedny z největších suchozemských šelem. V kohoutku měří 1,5 m, tělo bývá dlouhé přibližně 2,5 m a výška vzpřímeného těla se pohybuje okolo 2,4–3,3 m. Samec může vážit až 1000 kg, obvykle 400–600 kg, samice váží zhruba polovinu.

Medvěd ledníSamice je březí osm měsíců a rodí obvykle dvě mláďata. Medvíďata se rodí holá, slepá a hluchá, při narození váží sotva přes půl kila a velikostí se podobají kryse. Medvědice je zahřívá v brlohu ve svém kožichu a stará se o ně 2,5 roku. Samec dovede svou potenciální partnerku stopovat až 100 km a boj o ni bývá nelítosný.

 

Den medvědů


Medvěd ledníHlavní potravu ledních medvědů představují především tuleni. Medvědi za nimi musí často putovat denně i desítky kilometrů.

Medvěd ledníLední medvědi žijí pouze v Arktidě. Pro život v polární pustinách jsou výborně vybaveni - mají hustou dlouhou srst s dutými chlupy, která je spolu s vrstvou podkožního tuku skvěle izoluje od velkých mrazů i ledové vody, že jej nezachytí ani infrakamery. Pod bílou srstí mají černou kůži, která dobře zachycuje teplo. Hustou srstí jsou pokryty i tlapy s drobnými hrbolky, které jim pomáhají udržet se na kluzkém ledu.

Medvěd ledníLední medvědi jsou skvělí plavci. Na tento fakt odkazuje i jejich latinské jméno (Ursus maritimus znamená mořský medvěd). Není pro ně problém uplavat desítky kilometrů. V posledních letech však bylo zaznamenáno zvýšené množství utonulých medvědů, a to především v důsledku vysílení. Mnohdy totiž musejí uplavat až přes 100 km, než narazí na jiný mořský led. Někteří však cestu nezvládnou a utopí se.

Medvěd ledníŽivotní prostor medvěda ledního se bohužel zmenšuje. V důsledku globálních změn klimatu jim taje mořský led přímo pod tlapami. Ten ale nezbytně potřebují ke svému životu. Loví na něm a vychovávají svá mláďata. Další hrozbu představují také toxické látky (těžké kovy, polychlorované bifenyly, atd.), které do Arktidy přinášejí mořské a vzdušné proudy z průmyslových zemí.

Medvěd ledníLední medvědi jsou velmi zvědaví a často se přibližují k lodím, které uvíznou zamrzlé v moři nebo si prorážejí cestu mořským ledem.

Medvěd lední

 

Víte odkud vzal své jméno nanuk? Slovo nanuuk pochází z jazyka Inuitů a je výrazem pro ledního medvěda, který pro původní obyvatele Arktidy představuje posvátné zvíře.

Játra ledního medvěda jsou pro člověka nepoživatelná, protože obsahují příliš velké množství vitamínu A. Jejich požití tak zpravidla vyvolá nebezpečnou hypervitaminózu.

Lední medvěd žije pouze v Arktidě a na jižním pólu u tučňáků jej nepotkáte.

Slovo Arktida pochází z řeckého slova αρκτος, které znamená medvěd, zato Antarktida znamená v řečtině pravý opak, tedy "bez medvědů".

 

Oslavte s námi Mezinárodní den ledních medvědů
a podpořte i Vy kampaň za záchranu Arktidy!

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mezinárodní den ledních medvědů pořádně oslavíme tuto neděli.
Na horách je spousta sněhu, a proto naše lední medvědy vezmeme na Medvědín!
Ve Skiareálu Špindlerův Mlýn budou celou neděli hledat další Ochránce Arktidy!