Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Brasilien slagter Amazonas

Nyhed - 12. juni, 2012
For Brasilien, verdens største eksportør af kød, er kvægavl en milliardindustri. Samtidig er kvægavl skyld i, at der hvert minut ødelægges et regnskovsareal i Amazonas svarende til fire fodboldbaner.

11. juni 2012 Kvægavl er i dag den største trussel mod Amazonas-regnskoven.

Kvægavl er i dag den største trussel mod Amazonas-regnskoven. Greenpeace har de seneste år arbejdet med at dokumentere skovrydningen og lægge pres på de store kød- og lædervirksomheder, der opkøber produkter stammende fra kvæg, der er avlet på ulovligt ryddet jord i Amazonas.

I rapporten Slaughtering the Amazon afslørede vi i 2009, hvordan kvægavl fører til omfattende ødelæggelse af regnskoven og oprindelige folks landområder.

Vi afslørede også, at kvægavlere i Amazonas i stort omfang bruger folk, der arbejder under slavelignende forhold, til at rydde regnskoven. Med beviserne i hånden og med hjælp fra vores supportere over hele verden kunne vi lægge pres på den brasilianske kød- og læderindustri.

Det internationale pres førte til, at Brasiliens fire største producenter af kød og læder i oktober 2009 lovede, at de ikke længere ville opkøbe kvæg fra områder, hvor skoven var ryddet efter 2009, eller fra områder, der tilhører oprindelige folk, og som er ryddet ulovligt.

11. juni 2012 Verdens største kødproducent, JBS/Friboi, opkøber stadig kvæg fra ulovligt ryddede områder af Amazonas.

Brudte løfter

Greenpeace fortsatte med at overvåge den brasilianske kvægindustri for at se, om virksomhederne levede op til deres løfter.

I oktober sidste år kunne vi imidlertid i rapporten Broken Promises afsløre, at Brasiliens største kødeksportør JBS/Friboi på trods af sine fine løfter stadig er involveret i omfattende ulovlig fældning af skov og i tyveri af oprindelige folks landområder.

Det fik os til at lave en mere omfattende undersøgelse, der viser, at JBS to et halvt år efter aftalen på ingen punkter lever op til sine løfter fra 2009.

JBS opkøber stadig kvæg fra kvægavlere, der ulovligt har ryddet skov, invaderet og stjålet landområder fra oprindelige folk, og som anvender slavearbejde.

Og JBS har stadig ikke noget monitoreringssystem på plads til at kontrollere, at deres leverandører lever op til aftalen.

Den brasilianske regering er medskyldig i skovrydning

Den brasilianske regering spiller en stor rolle i landets kvægindustri. Gennem den Brasilianske Udviklingsbank (BNDES) har regeringen investeret i bl.a. JBS og hjulpet virksomheden med at blive verdens største kød- og lædervirksomhed.

I juni 2011 købte BNDES aktier i JBS for 2 milliarder USD, og det bragte den brasilianske stat op på at eje 31,4 % af virksomheden. Ved ikke samtidig at stille krav til JBS om at stoppe med skovrydning, gør den brasilianske regering sig til medskyldig i skovrydningen i Amazonas og i overtrædelser af landets egne love.

Du kan læse mere i rapporten JBS Scorecard