Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Storstilet Greenpeace-aktion mod svenske atomkraftværker

Nyhed - 9. oktober, 2012
Elendig sikkerhed på atomkraftværker. Danske politikere bør presse svenske politikere til at lukke Ringhals, mener Greenpeace.

Tidlig tirsdag morgen indtog over 70 Greenpeace aktivister fra hele Europa – heriblandt 14 danske – to af Sveriges største atomkraftværker Forsmark og Ringhals. I en koordineret aktion kravlede aktivisterne over hegnet med cykler og cyklede rundt på atomkraftværkernes område iført grønne hjelme, beskyttelsesbriller og hvide kitler med budskabet om at lukke de risikable atomkraftreaktorer. Aktionen er en af de største, som Greenpeace har gennemført mod atomkraftværker i norden.

 

Greenpeace vil med de fredelige aktioner udstille, hvor elendig sikkerheden er på de svenske atomkraftværker. Efter tragedien i Fukushima, krævede EU en undersøgelse af sikkerheden – de såkaldte stress tests - på de europæiske atomkraftværker. Rapporten blev offentliggjort i sidste uge og konklusionen var, at de nordiske atomkraftværkers sikkerhed var særdeles mangelfuld. Specielt Ringhals og Forsmark fik en sønderlemmende kritik. 

”Rapporterne slår en tyk pæl igennem folks opfattelse af, at det kun er de gamle østeuropæiske atomkraftværker, der er usikre. Ringhals og Forsmark får en særdeles hård kritik for alvorlige sikkerhedsproblemer i og omkring værket. Set med danske briller er forholdene på Ringhals stærkt bekymrende, da værket kun ligger 60 kilometer fra dansk kyst og 190 kilometer fra København. Atomkraftværkerne skal lukkes med det samme,” siger energiekspert i Greenpeace Tarjei Haaland.

Risiko-prognoser viser, at København og en stor del af Sjælland kan blive ramt af radioaktivt damp ved en nedsmeltning. Også den uafhængige tyske a-kraftsekspert, Oda Becker, har understreget, at sikkerhedsproblemerne er så akutte, at samtlige svenske atomkraftværker bør lukkes med det samme.

Ovenstående billede viser, hvordan radioaktiv stråling fra Ringhals kan ramme hovedstadsområdet ved udslip.

Danmark i farezonen ved radioaktivt udslip fra Forsmark

”Danske politikere og den danske befolkning har tidligere haft succes med at lægge et stort pres på den svenske regering for at få lukket Barsebäck. Nu er tiden kommet til at gøre det samme for at få Ringhals lukket. Vi vil ikke have en ny atomulykke,” siger Tarjei Haaland.