Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Shell dropper arktiske olieboringer i 2013

Pressemeddelelse - 28. februar, 2013
Det er bestemt gode nyheder for det sårbare arktiske miljø, at Shell sent i går aftes meddelte, at de ikke vil bore efter olie i Arktis i 2013. Shell anerkender de enorme udfordringer og sikkerhedsrisici forbundet med olieefterforskning i Arktis, og selskabet slikker nu sårene efter en katastrofal sommer i Alaska.

Shells arktiske program har budt på en lang række fejl og ulykker i deres overilede kamp for at hive olie op fra undergrunden. Ildebrande og knust sikkerhedsudstyr er blot et par eksempler. Senest mistede selskabet kontrollen over deres ene boreenhed med navnet Kulluk under en storm lige omkring nytår, og riggen gik efterfølgende på grund i Alaska. Skaderne som riggen pådrog sig skal nu udbedres i Asien, hvor Kulluk samt selskabets anden boreenhed, Noble Discoverer, nu slæbes til reparation.

”Shells olieboringer i Arktis har fejlet på det groveste og har vist sig som en noget pinlig afære. Ifølge dem selv tog de til Arktis med verdens bedste udstyr, men de har ikke engang kunne holde deres deres borerigge fra at støde på grund. Jeg er ekstremt lettet over, at Shell er kommet bare en smule til fornuft, inden det for alvor gik galt. Olieboringer i Arktis er dybt uansvarlige, og det kan kun gå for langsomt med at stoppe dem”, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace.

Greenpeace aktionerer mod Shell og deres olieboringer i Arktis. I marts i fjor forsøgte aktivister at stoppe én af olieselskabets isbrydere på dens vej gennem dansk farvand til Arktis. Og i sommers fik en lang række af Shells tankstationer i både ind- og udland besøg af isbjørne med en klar opfordring til oliegiganten om at stoppe ødelæggelsen af Arktis. Greenpeace arbejder for et forbud mod olieboringer i Arktis.

”Kampen for at beskytte Arktis er først lige startet. Selvom Shell sætter sine boringer på pause, så fortsætter Grønland – med den danske regerings støtte – ufortrødent med at tillade olieselskaber at lede efter olie. Som et absolut minimum bør den grønlandske regering følge Shells eksempel og sætte olieefterforskningen i bero indtil videre”, slutter Jon Burgwald.

Kontakt

Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace, +45 4081 8898
Sune Scheller, kommunikationsansvarlig i Greenpeace, +45 2714 4257