Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Den giftige sandhed om Trafigura

Nyhed - 25. september, 2012
For første gang siden en skæbnesvanger nat i august 2006, får vi nu det mest detaljerede indblik i en miljømæssig og menneskelig katastrofe. 100.000 mennesker måtte modtage lægebehandling og mindst 15 personer omkom, efter oliehandelsvirksomheden Trafigura dumpede kemisk affald i Abidjan, Elfenbenskysten. Det viser en ny rapport fra Amnesty International og Greenpeace, der kræver Trafigura retsforfulgt.

Rapporten, The Toxic Truth, er resultatet af en treårige efterforskning, der giver et dybtgående indblik i en tragisk serie af fejl, der skabte en menneskelig, politisk og miljømæssig katastrofe. Rapporten beskriver i detaljer, hvordan lovgivning, der skulle forhindre denne slags katastrofer, blev tilsidesat, og hvordan adskillige regeringer ikke formåede at bremse transportskibet Probo Koala og dets giftige last på vej mod Elfenbenskysten.

Lyssky forretningsmodel førte til katastrofe

Probo Koalas rejse

Det hollandske selskab Trafigura købte i 2005 store mængder Coker Naphta, et restprodukt fra olieraffinering. Gennem en renselsesproces ville Trafigura udvinde benzin, de kunne sælge med en pæn profit. En ikke helt så enkel proces, der efterlader et giftigt affaldsprodukt. Trafigura ønskede ikke at betale den høje pris, som denne proces kostede på landjorden i Holland, og valgte derfor at ’vaske’ produktet ombord på skibet Probo Koala, efter hollandske myndigheder lod skibet forlade havnen. Affaldsproduktet blev efterfølgende dumpet en nat i august 2006 i byen Abidjan, Elfenbenskysten.

18 forskellige steder i Abidjan blev det giftige affald dumpet. Blandt byens 3,5 millioner indbyggere tæt på huse, skoler og arbejdspladser. Hospitaler og sundhedsklinikker blev hurtigt løbet over ende, efter 100.000 mennesker søgte lægehjælp og mellem 15 til 17 personer omkom.

25. september 2012

Akouédo losseplads februar 2009. Det var her Trafigura skrev kontrakt med et lille lokalt selskab om at skaffe sig med de store mængder giftige affald uden behandling i august 2006. © Amnesty International

 

Trafigura skal stilles til ansvar

Det kemiske affald blev ulovligt eksporteret fra Europa, ulovligt bragt indtil Abidjan og ulovligt dumpet i byen. Amnesty International og Greenpeace kræver Trafigura retsforfulgt.

"Dette er en historie om en virksomheds kriminelle handlinger, menneskerettighedskrænkelser og regeringers manglende beskyttelse af mennesker og miljø. Det er en historie, der udstiller hvordan systemerne for håndhævelse af international lov ikke har haft snor i en virksomhed, der opererer internationalt, og hvordan en virksomhed har været i stand til at drage fuld fordel af retslig usikkerhed og juridiske smuthuller med katastrofale konsekvenser til følge, "siger Kumi Naidoo international generalsekretær i Greenpeace.

"Det er ikke for sent for befolkningen i Abidjan at få retfærdighed. Der skal gives fuld information om, hvad der blev dumpet, og Trafigura skal betale for sine forbrydelser. Først da kan vi håbe på at undgå en gentagelse af denne form for katastrofe."

Trafigura har brugt over 300 millioner dollars på at undgå retsforfølgelse for deres dumpning. For dette beløb kunne selskabet have betalt for korrekt bortskaffelse af det giftige affald næsten fem hundrede gange.

Aktivister fra Greenpeace blokerer Probo Koala i den estiske havn Paldiski i 2006. Aktivisterne erklærede skibet for et giftigt gerningssted og krævede en efterforskning fra de estiske myndigheder. © Greenpeace/Christian Åslund

 

Emner