Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace har næsen mod nord

Nyhed - 3. juli, 2012
To ud af Greenpeace’ tre skibe er sejlet til Arktis. Det er et led i vores ambitiøse plan for at beskytte en region, der er under et voldsomt pres. Effekterne af klimaforandringerne rammer dobbelt så hårdt i Arktis som i det meste af resten af verden og 75% af havisen er allerede forsvundet.

Sammen med Richard Branson, Lucy Lawless og over 100 andre kendte åbnede vi en underskriftsindsamling for små to uger siden, og næsten 400.000 har allerede skrevet under.

 

Esperanza forlod Kodiak, Alaska lørdag og sejler nu i Berringshavet på vej mod Tjukterhavet og Beauforthavet, hvor Shell planlægger 4 – 5 risikable og meget omdiskuterede prøveboringer efter olie i sommer (linket er til en spændende artikel på Financial Times. Du skal oprette gratis prøveabonnement for at få adgang). Skibet har forskere og en forskningsubåd ombord og skal dokumentere havbunden i det arktiske farvand, og hvordan den skades af trawlene fra de gigantiske fiskefartøjer, der ligesom olieselskaberne har fået dollartegn i øjnene over den forsvindende is i Arktis.

Mens Esperanza stævnede ud lørdag, ramte Arctic Sunrise havisen nord for Svalbard. Besætningen viser med al tydelighed bredden i kampagnen for at beskytte Arktis og inkluderer to pigespejdere fra Peru og Ghana, en kinesisk popstjerne Hu Haiquan, klummeskriver Fred Lam fra Hong Kong og den velrenommerede polarforsker Peter Wadhams fra Cambridge University. Gruppen skal undersøge tykkelsen på havisen og senere sejler skibet øst på og måler på de grotesk store mængder olie, der vælter ud i det arktiske ocean fra de ustoppede olieudslip på land i Sibirien.

Forskere måler på havisen, 2011.

 

Der er en grund til at kendte, forskere, pigespejdere og bloggere går sammen med Greenpeace i at beskytte Arktis. Ikke alene er Arktis udsat for noget nær en økologisk katastrofe som resultat af klimaforandringerne, står industrien også på spring for at udnytte Arktis’ krise til at score profit med ødelæggende og risikabel industrien produktion. Du kan hjælpe til ved at skrive under her, dele sitet på twitter med #savethearctic eller sprede denne video på facebook.