Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace mærker den truede ål i SuperBest

Nyhed - 30. marts, 2012
Aktivister fra Greeenpeace sætter i dag klistermærker på pakker med ål i SuperBest i Århus. Klistermærket fortæller forbrugeren, at ålen er en truet dyreart, og at de ikke bør købe den.

Ålen er en populær spise i påsken, og derfor sætter Greenpeace fokus på den ’kritisk truet’ dyreart.

”Supermarkeder har et kæmpe ansvar for, hvad de sælger, og en kritisk truet art i køledisken er simpelthen ikke i orden. SuperBest må straks i gang med at få ryddet op i deres fiskedisk,” siger Hanne Lyng Winter, havbiolog i Greenpeace.

Billede af den ekstra oplysning til forbrugeren © Greenpeace

 

Gennem flere år har Greenpeace forsøgt at få COOP til at fjerne ålen fra deres sortiment. I en mail sendt til Greenpeace for nyligt skriver COOP, at man efter påske vil stoppe med at føre ål. Det er naturligvis et vigtigt skridt på vejen for COOP, men i virksomhedens kølediske finder man fx stadig tropiske rejer, der absolut ikke er bæredygtigt.

Dansk Supermarked, der blandt andet står bag butikkerne Føtex og Netto, samt Rema 1000, fører ikke længer ål.

Greenpeace har ligeledes opfordret SuperBest til at fjerne ål fra deres sortiment, men også her er ålen ikke den eneste art, der viser supermarkedets ligegyldige tilgang til ansvarlighed. I SuperBest’s kølediske finder man også tropiske rejer, visser former for tunfisk og rødfisk.

I SuperBest i Aarhus centrum modsatte man sig aktivisternes ekstra oplysning til forbrugerne, og derfor vil aktivister fortsætte til de nærliggende SuperBest butikker og overlevere et brev til bestyren, der forklarer ålens triste forfatning.

I 2008 blev ålen listet som ’kritisk truet’ af Den Internationale Union for Naturbeskyttelse (IUCN).

Den europæiske ål var meget almindelig indtil for ca. 30 år siden. Siden er bestanden faldet drastisk på grund af overfiskeri i alle dens livsstadier, samt ødelæggelse af ålens forskellige levesteder. I dag er der kun omkring fem pct. tilbage af bestanden fra 1980.

Læs mere på www.greenpeace.dk/aal.