Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Havisen i Arktis sætter historisk bundrekord

Nyhed - 19. september, 2012
New York, 19. september 2012 - Forskere fra National Snow and Ice Data Center (NSIDC) offentliggjorde i dag chokerende nye tal, der viser, at den arktiske havis har nået det laveste omfang siden registreringen begyndte i 1979. Dataene viser, at omfanget af den arktiske is nu er 3,41 millioner km2 - et fald på mindst 45% siden 1979.

Greenpeace’ internationale generalsekretær, Kumi Naidoo, er chokeret over de historiske målinger.

"Dagens meddelelse er et afgørende øjeblik i menneskehedens historie. I lidt over 30 år har vi ændret den måde vores planet ser ud fra rummet, og snart kan Nordpolen være helt isfri om sommeren, siger Kumi Naidoo.

Generalsekretæren er i New York for sammen med grundlæggeren af miljøorganisationen 350.org, Bill McKibben, at opfordre til en international og koordineret reaktion på den massive afsmeltning af havisen.

"Jeg håber, at fremtidige generationer vil markere denne dag som et vendepunkt.  Vi skal beskytte det arktiske miljø mod virkningerne af klimaændringer og virksomhedernes ukontrollerede grådighed. Dette er nu den vigtigste miljømæssige sag i vores tidsalder.," siger Kumi Naidoo.

© Daniel Beltra / Greenpeace

 

Forsker ved NSIDC, Dr. Julienne Stroeve,  er i øjeblikket ombord på Greenpeace-skibet, Arctic Sunrise, hvor hun har udført en række videnskabelige undersøgelser i Arktis. Og hun er også foruroliget over den voldsomme afsmeltning.

"Disse nye resultater betyder, at Arktis er gået ind i en ny klima-æra, hvor en kombination af tyndere is sammen med varmere luft-og havtemperaturer resulterer i mere afsmeltning hver sommer.

Tabet af sommerhavisen har ført til usædvanlig opvarmning af den arktiske atmosfære, som igen påvirker vejrmønstre på den nordlige halvkugle, der resulterer i vedvarende ekstremt vejr såsom tørke, hedebølger og oversvømmelser," siger forskeren

Siden juni 2012 har mere end 1,8 millioner mennesker støttet Greenpeace’ Save the Arctic kampagne. Formålet med kampagnen er at få stoppet risikable olieboringer og storindustriel fiskeri i Arktis.