Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Lange udsigter for bæredygtighed i modebranchen

Nyhed - 8. august, 2012
I dag starter Copenhagen Fashion Week, og det bliver bl.a. med fokus på bæredygtig mode. Men modebranchen er blandt de mest forurenende i verden, og snakken om bæredygtighed bliver ved, hvad det er: snak.

Tekstilindustrien er den næstmest forurenende branche i verden, skriver ugebladet Mandag Morgen. Kun overgået af olie- og gasindustrien. Og tilbage i marts viste en rapport fra Greenpeace, at kendte mærkevare udleder giftige kemikalier til vores vand.

I maj præsenterede Danish Fashion Institute et sæt etiske retningslinjer under navnet NICE (Nordic Initiative, Clean and Ethical) for modeproducenter, der spænder fra miljø over menneskerettigheder til gennemsigtighed. Og der findes andre hensigtserklæringer som Apparel Coalition.

Men tekstilindustrien er en jungle, og at sikre sig at underleverandørerne til de store mærkevare overholder regelsæt ad frivillighedens vej, giver kemimedarbejder i Greenpeace, Erik Albertsen, ikke meget for.

”Den danske virksomhed Bestseller siger selv, at de har 25.000 underleverandører, og det er jo umuligt at overvåge for virksomhederne selv. Derfor tror jeg ikke på frivillighedens vej.”

Til Information i dag, fortæller Erik Albertsen: ”Modebranchen kan godt se, at de er nødt til at gøre et eller andet. Ofte er det første, der bliver gjort i en industri, at rette op på et image uden at gøre så meget i virkeligheden.”

Behov for lovgivning

”Jeg synes ikke, der er en voldsom høj succesrate for den slags tiltag. Seneste eksempel er i landbruget, hvor landmændene frivilligt kunne vælge, om de ville reducere brugen af sprøjtegifte. Den ville de ikke”, siger Erik Albertsen.

Derfor er der behov for konkret EU-lovgivning på området, så tekstilindustrien reguleres til en mere bæredygtig produktion, der sikre vores miljø her i Europa, men også i de lande udenfor EU, hvor langt den største del af produktionen finder sted.

”Det er ikke rimeligt, at man selv kan vælge, om man vil forurene. Jeg synes i hvert fald, det er mere rimeligt at sige, at der er nogle stoffer, som skal forbydes,” slutter Erik Albertsen.

Læs mere om farlig kemi i tekstilindustrien.

 

Emner