Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

11 vindere af Nobels Fredspris til Putin: Løslad aktivisterne fra Greenpeace

Nyhed - 17. oktober, 2013
11 vindere af Nobels Fredspris, bl.a. den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu, har sammen skrevet et fælles brev til Ruslands præsident Vladimir Putin, hvori de erklærer sin støtte til ”Arctic 30” - de 30 besætningsmedlemmer, aktivister og fotografer fra Arctic Sunrise, der er fængslet under anklage for pirateri.

17. oktober 2013

Besætningen har været i russisk varetægt i knap en måned efter den fredelige protest, hvor to aktivister fra Arctic Sunrise kravlede op på Gazproms olieplatform for at gøre opmærksom på selskabets risikable olieboringer i Arktis.

I brevet opfordrer prisvinderne Putin direkte til at ”gøre alt, hvad du kan for at sikre, at de overdrevne piraterianklager mod de 28 Greenpeace-aktivister og to freelancefotografer bliver ophævet, og at enhver anklage sker i overensstemmelse med international og russisk lovgivning.”

Gazprom er ansvarlig for en lang række olieudslip på land i Rusland, og nu vil det statsejede selskab begynde den første kommercielle udvinding i det isfyldte Arktis – med høj risiko for en uoprettelig oliekatastrofe. Underskriverne opfordrer også til handling i forhold til målene for den fredelige protest, nemlig at beskytte Arktis mod de risikable olieboringer.

”Et olieudslip under de isfyldte vande vil have katastrofale konsekvenser for et af de mest uberørte, unikke og smukke landskaber på Jorden. Konsekvensen af et olieudslip vil være ødelæggende og langvarige for befolkningen og de sårbare dyr i Arktis. Der vil hele tiden være risici for sådan en ulykke, og olieindustriens beredskabsplan er fuldstændig utilstrækkelige,” lyder det i brevet.

Støtteerklæringen kommer samtidig med, at flere lande og politiske ledere opfordrer de russiske myndigheder til at droppe piraterianklagerne og løslade besætningen. I en telefonsamtale med Putin gav forbundskansler Angela Merkel onsdag udtryk for sin bekymring for fængslingen, og hun opfordrede til at finde en hurtig løsning.

”Det er stærkt og vigtigt, at forbundskansler Merkel udtrykker sin støtte til de fængslede direkte over for Putin. Det var en fredelig protest for at beskytte Arktis og hindre de olieudslip, som Gazprom kan forårsage. Anklagen om pirateri er helt ude af proportion med protesten og har hverken dækning i international eller russisk lovgivning. Vi håber, at Merkels initiativ vil bane vej for løsladelsen af de 30 besætningsmedlemmer,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

Retten i Murmansk er i færd med at gennemføre appelhøringerne om løsladelse mod kaution. Retten har indtil videre afvist alle sager – onsdag nåede tallet op på 15 – og fredag morgen kl. 8 skal det danske besætningsmedlem, Anne Mie Roer Jensen, have sin appelsag for retten. Inden de fængslede blev anklaget for pirateri udtalte Putin ellers, at ”det er absolut sikkert, at de selvfølgelig ikke er pirater”.

1,4 millioner mennesker har nu skrevet et brev via nettet til de russiske ambassader i hele verden for at kræve de 30 besætningsmedlemmer løsladt.


Læs hele brevet HER


De 11 underskrivere er:
- Ærkebiskop Desmond Tutu, Sydafrika
- Fredsforkæmper Betty Williams, Nordirland
- Tidligere præsident for Costa Rica, Oscar Arias Sanchez
- Fredsforkæmper, Jody Williams, USA         
- Fredsforkæmper Leymah Gbowee, Liberia
- Fredsforkæmper Tawakkol Karman, Yemen
- Politiker og menneskerettighedsforkæmper Rigoberta Menchu Tum, Guatamala
- Fredsforkæmper Mairead Maguire, Nordirland
- Advokat og menneskerettighedsaktivist Shirin Ebadi, Iran
- Tidligere præsident for Østtimor Jose Ramos Horta
- Menneskerettighedsforkæmper Adolpho Perez Esquivel, Argentina