Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Anne Mie får amnesti

Skriv en kommentar
Nyhed - 18. december, 2013
Det russiske parlament Dumaen har vedtaget, at Anne Mie Roer Jensen og de 29 andre får amnesti og dermed snart kan forlade Rusland.

18. december 2013

Anne Mie Roer Jensen kan inden længe endelig forlade Rusland. Her ses hun umiddelbart efter, domstolen i Skt. Petersborg besluttede at løslade hende mod kaution i november.

 

Tre måneder efter den fredelige aktion mod Gazproms arktiske olieboringer, kan Anne Mie Roer Jensen og de 29 andre nu endelig se frem til at forlade Rusland. Det russiske parlament Dumaen vedtog i dag, at en omfattende amnesti også skal gælde de 28 tiltalte Greenpeace-aktivister samt to freelance-fotografer, der efter to måneders varetægtsfængsling den seneste måned har været tvunget til fortsat at opholde sig i Rusland under fortsat anklage. 

"Vi er meget, meget lettede på vegne af Anne Mie og vores 29 andre venner og kollegaer, som snarest kan forlade Rusland som frie mænd og kvinder. Når vi alligevel ikke har hænderne helt oppe over hovedet, er det fordi hele sagen er udtryk for en voldsom trussel mod vores ret til fredelig protest, og imens forsætter olieselskaberne ufortrødent deres dybt risikable jagt efter den arktiske olie," siger arktisansvarlig i Greenpeace, Jon Burgwald.

”De vil nu snart være helt fri, men Arktis får ikke frihed for de mange olieselskaber, der står på spring for at udnytte den smeltende is til at udvinde mere af den olie, der forårsager afsmeltningen. Vi må lade olien blive i undergrunden, hvor den ikke kan gøre skade på det smukke arktiske miljø eller resten af verdens klima. Det var det, de 30 sejlede af sted for at gøre verden opmærksom på, og den trussel er ikke blevet mindre faretruende, amnesti eller ej," siger Jon Burgwald.

Sagen vil ikke få Greenpeace til at ændre sine metoder fremover.

"Civil ulydighed og kampen for en renere klode er så essentielt, at det er noget, vi vil fortsætte med. Så selvfølgelig vil vi blive ved med at bruge civil ulydighed, ligesom vi har gjort det i over 40 år. Den russiske reaktion har været fuldstændig vanvittig, men det kommer ikke til at lykkes dem at lukke munden på os," siger Jon Burgwald.

Anne Mie Roer Jensen og 29 andre Greenpeace-aktivister, besætningsmedlemmer og freelance-fotografer blev taget til fange af bevæbnede, russiske specialstyrker d. 18. september efter en fredelig protest mod en Gazprom-boreplatform i Arktis. Skibet blev trukket til Murmansk, hvor de tredve efter ankomsten fem dage senere blev fængslet. Efter 63 dages uretmæssig tilbageholdelse blev Anne Mie Roer Jensen løsladt d. 21 november og har siden opholdt sig i Rusland uden ret til at forlade landet. Det er endnu uklart, hvor hurtigt Anne Mie og de andre nu kan endelig kan vende helt hjem. 

Følg med på Facebook og Twitter.

Tags