Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Arktis Råds olieaftale er himmelråbende inkompetent

Nyhed - 4. februar, 2013
Lækket olieudslipsaftale fra Arktis Råd afslører massive problemer ved olieudslip i Arktis. Den vil ikke beskytte det arktiske miljø, mener Greenpeace.

Hvis olien lækker lige så meget som de fortrolige papirer fra Arktis Råd, så ser fremtiden meget dyster ud for Arktis, når olieboringerne begynder. Greenpeace har fået fat i et fortroligt udkast til den plan for beredskabet ved olieudslip, som de otte arktiske lande skal godkende under Arktis Råds møde i maj i Kiruna. Og beredskabsplanen er totalt ubrugelig.

"Man behøver ikke være ekspert i Arktis eller olieudslip for at kunne fastslå, at udkastet er noget juks, som de ikke kan have brugt mange minutter på," siger arktisansvarlig i Greenpeace, Jon Burgwald.

Ifølge Jon Burgwald kan planen nærmest opsummeres på få linjer.

”Landene skal oplyse hinanden, hvis der sker et olieudslip. Man skal have 'en eller anden form' for beredskab. Man kan spørge hinanden om hjælp – som man endda ikke er forpligtiget til at give. Og man skal forsøge at lære af tidligere hændelser. Det er det. Det er alt. Ingen krav til, hvor meget udstyr man skal have. Ingen krav om, at man ikke må tillade olieboringer, før man er sikker på, at man kan rydde op efter en ulykke. Intet substantielt overhovedet,” siger Jon Burgwald.

Greenpeace er imod olieudvinding i Arktis. Blandt andet også på grund af mangel på teknologi, der kan sikre olieudslip i de følsomme egne. Men ifølge Greenpeace er den lækkede aftale et knæfald for industrien – og sikrer bestemt ikke miljøet mod grådig udvinding af området fra store olieselskaber.

 ”Jeg har svært ved at forstå, hvad det er, der gør, at man vil lave så forfladiget en aftale. Er det et bevidst knæfald for den olieindustri, der har sine grådige øjne rettet mod Arktis, og som historisk har udvist en eklatant mangel på vilje til at passe på miljø og mennesker, eller er det simpelthen bare himmelråbende inkompetence? Måske er det en kombination. Måske har man bare spurgt olieselskaberne, hvad de helst ville have, og så har man skrevet det ned. Det virker i hvert fald sådan,” siger Jon Burgwald.

 Se den fortrolige rapport her