Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Bio-tech giganter truer majsens vugge

Nyhed - 14. januar, 2013
Den mexicanske regering er på vej til at tillade udenlandske virksomheder at dyrke GMO- majs i Mexico. Greenpeace peger på, at dyrkning af GMO-majs i Mexico kan true fødevaresikkerheden i resten af verden.

14. januar 2013 Greenpeace demonstrerer sammen med maya-indianere i Mexico mod GMO-dyrkning. Majsen er vigtig i mayaernes kultur, og mayaerne kalder sig "majs-mennesker", fordi det første menneske ifølge deres skabelsesberetning blev skabt af majs.

Greenpeace har siden 1999 arbejdet for at undgå, at multinationale virksomheder som den amerikanske biotech-koncern Monsanto får tilladelse til at dyrke genetisk modificeret majs i Mexico.

Nu ser det imidlertid ud til, at det mexicanske landbrugsministerium er ved at give efter for industriens pres og vil give tilladelse til dyrkning af GMO-majs på et areal på 2,4 millioner hektar, svarende til over halvdelen af Danmarks areal.

Majsens vugge trues

Mexico er majsens vugge; det sted, hvor resten af verdens majssorter stammer fra, og hvor den oprindelige genetiske pool for verdens majs er bevaret. Det er derfor særlig vigtigt, at de mexicanske majsmarker beskyttes mod forurening fra GMO-majs.

Mexicos store artsdiversitet inden for majs er også vigtig for de kommercielle majssorter, der dyrkes over hele verden. Blandt de oprindelige varianter kan man finde varianter, der fx er resistente over sygdomme og tørke, som rammer de kommercielle majssorter.

Det er derfor også fra flere sider blevet anbefalet, at Mexicos majs beskyttes. Bl.a. anbefalede Olivier de Schutter, FN 's særlige rapportør om retten til mad, efter et besøg i Mexico i januar 2012, at den mexicanske præsident genindfører moratoriet (dyrkningsforbuddet) for GMO-majs, både på grund af dens indvirkning på biodiversiteten og på landmændenes rettigheder.

Hvis det bliver tilladt at dyrke GMO-majs i Mexico, vil det betyde en trussel mod fødevaresikkerheden i resten af verden.

Greenpeace har startet en underskriftsindsamling til den mexicanske regering for at undgå, at multinationale virksomheder som Monsanto får tilladelse til at dyrke GMO-majs i Mexico. Vær med og skriv under her.